Zdrowie

Jedzenie w domu, a może danie na wynos – czy Polacy jeszcze gotują?

Informacja prasowa Warszawa, 26 listopada 2019 r. Niemal 93% Polaków biorących udział w badaniu przeprowadzonym w ramach III edycji kampanii „Warzywa i owoce – na

Informacja prasowa
Warszawa, 26 listopada 2019 r.

Niemal 93% Polaków biorących udział w badaniu przeprowadzonym w ramach III edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” deklaruje, że zdarza im się gotować w domu, a ponad 40% twierdzi, że robi to codziennie . Najwięcej badanych gotuje zarówno dla siebie, jak i rodziny, a za powód podaje troskę o zdrowie oraz kontrolę nad tym, co jest na talerzu. Inspiracji poszukują na portalach
z przepisami, a także wśród członków rodziny. Emocje, które najczęściej towarzyszą Polakom podczas gotowania, są zdecydowanie pozytywne.
Czy Polacy gotują?
Zdecydowana większość Polaków twierdzi,
że zdarza im się przygotowywać posiłki samodzielnie (93%). Prawie połowa respondentów przyznaje, że gotowaniem zajmuje się ktoś inny w domu, a niemal jedna czwarta za przeszkodę uważa brak umiejętności kulinarnych. 40% spośród gotujących robi to codziennie, a 42% – kilka razy w tygodniu.
Co ich motywuje?
Motywacji do gotowania jest wiele, jednak kluczowa okazuje się być troska o zdrowie swoje
i rodziny (39%), jak również kontrola nad tym, co się je (39%). Ponad jedna trzecia ankietowanych, uważa ten sposób odżywiania za tańszy i pozwalający zaoszczędzić pieniądze (36%), a niemal 25% Polaków w ten sposób się odpręża i relaksuje.

Jakie emocje odczuwają?
Najczęściej wymieniane emocje, które towarzyszą respondentom podczas gotowania, to satysfakcja (48%), zadowolenie (46%) i radość (37%). Zdecydowanie rzadziej badani odczuwają znudzenie (7%), mają poczucie straconego czasu (5%), czują frustrację (3%) czy złość (2%).
Gdzie szukają inspiracji?
Głównym źródłem inspiracji kulinarnych są portale z przepisami – tak wskazuje ponad 41% Polaków,
a niemal jedna trzecia ankietowanych szuka pomysłów wśród rodziny. Prawie 30% ogląda programy kulinarne w telewizji lub korzysta z mediów społecznościowych, a także przegląda blogi (23%). Obecnie najrzadziej korzystamy z tradycyjnych materiałów, jak książki kucharskie czy czasopisma kulinarne.

A to już wiesz?  Len i chmiel w walce z menopauzą

Z kim spożywają posiłki?
Polacy deklarują, że zdecydowanie większą przyjemność sprawia im spożywanie posiłków
w towarzystwie niż samemu (74% vs. 11%). Prawie 70% ankietowanych je razem ze swoim partnerem/partnerką, a ponad połowa spożywa posiłki z dziećmi.

Czy Polacy jedzą poza domem?
Ponad jedna czwarta respondentów biorących udział w badaniu przyznaje, że raz w tygodniu je poza domem (27%), np. w barach, restauracjach czy stołówkach. Jedynie 4% Polaków stołuje się poza domem codziennie, a 12% – kilka razy w tygodniu.

Jakie są powody ?
Wśród najczęściej wymienianych powodów spożywania posiłków poza domem jest odmiana od tego, co je się na co dzień (39%). Dla ponad jednej trzeciej badanych jest to forma spędzania czasu ze znajomymi, a dla 30% Polaków jest to możliwość spróbowania dań z innej kuchni, których sami nie potrafią przygotować. Z kolei niemal jedna czwarta ankietowanych świętuje w ten sposób specjalne okazje. Zaledwie 5% badanych deklaruje, że je poza domem, gdyż nie lubi gotować, a 2% – z powodu braku umiejętności kulinarnych.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilu na Facebooku: www.warzywaiowocenaszczescie.pl; www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy