Żywność

Lato na talerzu

Lato na talerzu
Informacja prasowa: Sedar S.A. Sierpień 2017 Lato na talerzu Lato to czas słońca, relaksu i wspaniałych smaków natury. Mamy dostęp do świeżych, sezonowych warzyw i

Informacja prasowa: Sedar S.A.
Sierpień 2017

Lato na talerzu

Lato to czas słońca, relaksu i wspaniałych smaków natury. Mamy dostęp do świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Z większą ochotą zabieramy się także za gotowanie. Każdy z nas ma swoje ulubione wakacyjne smaki – truskawki z cukrem, zupa kalafiorowa czy pomidory w śmietanie pobudzają apetyt i wspomnienia z wakacji spędzonych u dziadków. Kompozycja kultowych produktów takich jak: Kurczak Zagrodowy, świeża maślanka, delikatny serek wiejski i młode ziemniaczki z koperkiem przeniesie nas w cudowny, sielski klimat słonecznej, polskiej wsi. To prawdziwe lato na talerzu!

Uda z Kurczaka Zagrodowego pieczone w ziołowej maślance z ziemniakami i serkiem wiejskim

Składniki:
• 4 uda Kurczaka Zagrodowego
• 500 ml maślanki
• 1/2 pęczka natki, posiekanej
• 3 łyżki posiekanego rozmarynu
• sól i pieprz
• sok i skórka z 1 cytryny
• ząbek czosnku, starty

• 1 kg młodych ziemniaków, dokładnie umytych
• oliwa lub masło
• sól gruboziarnista
• 2 serki wiejskie
• mały pęczek koperku, posiekany

Sposób przygotowania:
Maślankę wymieszać z ziołami, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, zalać nią udka i odstawić do lodówki na minimum godzinę, ale można zamarynować je również na noc.
Ziemniaki podgotować ok. 15 minut w osolonym wrzątku, następnie odcedzić, osuszyć, ułożyć na blaszce, skropić oliwą i oprószyć solą. Uda wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć wraz z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C (termoobieg) i piec 45 minut do godziny (jeśli ziemniaki zbyt się przypiekają można je wyciągnąć i włożyć na ostanie 10 minut). Uda wyciągnąć z marynaty, podawać z ziemniakami i serkiem wiejskim szczodrze posypanymi koperkiem.
Smacznego!

Udo z Kurczaka Zagrodowego to produkt klasy premium najwyższej jakości. Na walory smakowe i odżywcze mięsa wpływa długość i sposób chowu kurczaka. Zagrodowy chowany jest w naturalnych warunkach, w małych, rodzinnych gospodarstwach z dala od dużych miast. Jego chów trwa o połowę dłuższej niż zwykłych kurcząt. Przez cały ten czas żywiony jest wyłącznie wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Podczas chowu nie podaje mu się żadnych antybiotyków. Wyjątkowy sposób chowu Kurczaka Zagrodowego ma ogromny wpływ na smak mięsa, które doceniane jest przez miłośników gotowania. Jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka.

A to już wiesz?  Nagroda główna w wysokości 100.000 zł

Producent: Sedar S.A.
Udo z Kurczaka Zagrodowego
Cena: ok. 16 zł
www.zagrodowy.pl
www.facebook.com/Zagrodowy

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy