Żywność

Podróże bakaliowym szlakiem

Podróże bakaliowym szlakiem
Informacja prasowa Warszawa, 23 sierpnia 2016 Podróże bakaliowym szlakiem Lato sprzyjają podróżom i poszukiwaniu nowych smaków. Regionalna kuchnia, lokalne produkty i odkrywanie nowych miejsc to

Informacja prasowa
Warszawa, 23 sierpnia 2016

Podróże bakaliowym szlakiem

Lato sprzyjają podróżom i poszukiwaniu nowych smaków. Regionalna kuchnia, lokalne produkty i odkrywanie nowych miejsc to nieodłączne elementy podróżowania, które zapewniają nam moc niesamowitych doznań. Można nawet pokusić się o organizację tematycznych wypraw śladami ulubionych produktów.

Kierunek Chile – orzechy włoskie Chandler
Malownicze Chile graniczy z Peru, Boliwią i Argentyną. To kraj, w którym kultura hiszpańska przeplata się z kulturą rdzennych mieszkańców tych terenów – Indian. Na rozciągającym się wzdłuż zachodniego wybrzeża Ameryki Południowej terytorium, panuje suchy, zwrotnikowy klimat, z niewielkimi opadami deszczu w ciągu roku. Na chilijskiej pustyni Atacama, deszcz nie padał od ponad 400 lat! Stolicą kraju jest Santiago de Chile, które jest najwyżej położoną stolicą na świecie. Na mapie kraj przypomina swoim kształtem wstążkę. To u jego wybrzeży rozbił się statek Aleksandra Selkira, pierwowzoru bohatera powieści Daniela Defoe – Robinsona Crusoe, a najbardziej tajemniczymi wyspami są Wyspy Wielkanocne odkryte w 1772 roku, właśnie w Niedzielę Wielkanocną. To dobre miejsce na uprawę soczystych owoców i smacznych orzechów. Najlepsze są orzechy włoskie odmiany Chandler. Ta wyjątkowa odmiana orzechów o wytrawnym, intensywnym smaku jest dodatkiem do wielu tradycyjnych dań. W orzechach włoskich Chandler charakterystyczne jest to, że dzięki odpowiedniemu procesowi łuskania zachowane zostają idealne połówki orzecha. Kuchnia chilijska słynie z empanadas, faszerowanych wołowiną z dodatkiem oliwek, ostrej papryczki, rodzynek i właśnie orzechów włoskich.

Kierunek Peru – tajemnicze Złote Owoce
Peru to kraj niezwykle ciekawy i intrygujący. Według legendy nazwa Peru pochodzi od lokalnego słowa „biru”, które oznacza rzekę. Peru jest jednym z najbogatszych państw Ameryki Łacińskiej, jeśli chodzi o ilość zabytków wpisanych na listę UNESCO. Peruwiańska kultura to połączenie tradycji hiszpańskich z tradycjami rdzennej ludności. Ta kraina słońca oferuje turystom wiele wrażeń i niezapomnianych doznań. Dzięki tajemniczym legendom o Inkach, kraj od wieków intryguje zarówno zapalonych podróżników, jak i łowców skarbów. Współcześnie stolicą Peru jest Lima, jednak kroki turystów zwykle kierują się w kierunku legendarnego miasta Cusco, bowiem to tam żyli starożytni Inkowie. Nazwa Cusco, w tradycyjnym języku oznacza „pępek świata”. Do dziś w mieście można oglądać potężne mury obronne i bardzo wąskie, wyłożone kamieniem ulice. Place miasteczka wypełnione są kolorowo ubranymi ludźmi, wśród których można odnaleźć potomków starożytnego narodu. W tym miejscu na słonecznych stokach Andów, uprawiany był największy skarb Inków – Złote Owoce (Miechunka peruwiańska). Jej pola uprawne istnieją na stokach po dziś dzień. To owoce, które zachwycają nie tylko swoim wyglądem, ale również nieocenionymi właściwościami zdrowotnymi. Ze względu na to, że Peru jest doskonałym miejscem do wypraw wysokogórskich i trekkingowych, turyści podczas wypraw mogą podziwiać pola uprawne tych drogocennych owoców.

A to już wiesz?  Szybkie sałatki na karnawał

Kierunek Tajlandia – egzotyka mango i ananasa
Tajlandia to niezwykle malowniczy kraj, który zachwyca turystów bogactwem barw, niespotykaną nigdzie indziej przyrodą, pięknymi tradycjami i bogatą kulturą, która przenika codzienne życie mieszkańców. Ten egzotyczny kraj mieni się złotem, zielenią i szafranem. To właśnie tam dojrzewają również najlepsze ananasy i mango, które w pełnym słońcu nabierają złocistych, żółtych barw. Ten kolorowy krajobraz, przełamują błękity rzek, którymi w długich łodziach transportowane są pełne aromatów przyprawy i dojrzałe owoce. Podróżom po Tajlandii sprzyja słoneczna pogoda, gościnność i przyjazne nastawienie mieszkańców. Tajlandia, często nazywana jest „krainą uśmiechu” i „królestwem spokoju”. Niezwykłym doświadczeniem dla każdego odwiedzającego ten kraj, jest kontakt z tajską kuchnią, której pikantne smaki przełamują się ze słodkimi smakami mango i ananasa i aromatycznymi przyprawami.

Kierunek Polska – Wiśnia soczysta
Soczysta wiśnia to smak lata i wspomnienia dzieciństwa. Najlepiej smakuje na polskiej wsi, gdzie latem możemy cieszyć się smakiem świeżych owoców i warzyw zrywanych prosto z drzewa. Słoneczne poranki i długie letnie wieczory, pozwalają nam na odpoczynek i spędzanie tego czasu wspólnie z przyjaciółmi i rodziną. Najlepsze polskie wiśnie, trafiają podczas zbiorów do suszenia, po to abyśmy mogli cieszyć się ich smakiem i przywodzić na myśl wspomnienia wakacji przez cały rok. Wiśnie kochają dojrzewać w słońcu i być lekko ochronione od wiatru. Wtedy są najbardziej słodkie i soczyste. Dojrzałe są zbierane, pozbawiane pestek i poddawane procesowi suszenia. Świeże wiśnie doskonale smakują w kompocie, jako dodatek do niedzielnego placka czy knedli, a w wersji suszonej świetnie Wiśnia Soczysta Bakalland, przełamie smak pieczeni, czy sałatki.

Smaki podróży w Twojej kuchni
Dalekie wyprawy sprzyjają poznawaniu nowych smaków, które później już po powrocie z wakacji możemy z powodzeniem powtórzyć w swojej kuchni. Spotkanie ze znajomymi i wspólne oglądanie zdjęć z wypraw, to doskonała okazja, aby przygotować smakowity żurawinowy posiłek, który nie tylko ożywi wspomnienia, ale będzie również dobrą przekąską.

A to już wiesz?  Herbata mrożona - co tak naprawdę w sobie kryje?

Mini grzanki z chutney z żurawiny i pistacjami
Składniki
• 6 mini bagietek
• 100 g pistacji Bakalland
• 100 g żurawiny suszonej Bakalland
• 1 szklanka soku z czarnej porzeczki
• 100 g sera camembert
• 1 łyżeczka masła
• 1 łyżeczka cukru
• 1 mała papryczka chilli

Na rozgrzaną patelnię przekładamy żurawinę i zalewamy szklanką soku, posypujemy wszystko cukrem. Papryczkę chilli kroimy w drobne kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dusimy na małym ogniu, przez dłuższy czas do momentu, aż składniki się zredukują. Gotowy chutney odstawiamy do wystygnięcia. Bagietki kroimy na połówki i delikatne smarujemy masłem. Układamy na nich plastry sera i tak przygotowane wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Na gotowe bagietki nakładamy wcześniej przygotowany chutney, wszystko posypujemy pistacjami.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy