Zdrowie

Modne kanapki na ciepło

Modne kanapki na ciepło
Informacja prasowa 17 sierpnia 2018, Nowy Sącz Modne kanapki na ciepło Włoskie panini, a może zapiekanka z polskim akcentem? Kanapki na ciepło to klasyk na

Informacja prasowa
17 sierpnia 2018, Nowy Sącz

Modne kanapki na ciepło
Włoskie panini, a może zapiekanka z polskim akcentem? Kanapki na ciepło to klasyk na śniadania, podwieczorek, kolację czy jako przystawka na wieczór ze znajomymi. Są pyszne, zdrowe i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Coraz modniejsze są te w wersji slow, z mnóstwem zdrowych dodatków. Jakie z nich można z łatwością przygotować w domu? Oto odpowiedź.
Na każdą okazję
Są najpopularniejszym posiłkiem na śniadanie i kolację. Zwykle ich nie doceniamy – robimy na szybko i zjadamy w biegu. Ale kanapka nie musi być wcale nudnym posiłkiem. Można przygotować ją na wiele sposobów: na słodko, słono, z mięsem, bez mięsa, na ciepło lub zimno. Coraz częściej wychodzimy poza schematy i po kanapkowe inspiracje sięgamy do innych krajów np. słonecznych Włoch. Jeśli należysz więc do miłośników południowego klimatu, a bez kanapki nie wyobrażasz sobie choćby jednego dnia, to sprawdź przepisy na modne sandwiche na ciepło we włoskim stylu, ale z polskim akcentem.

Panini z szynką i ogórkiem małosolnym
Składniki
• kilka plastrów szynki z wędzarni Konspol
• łyżka majonezu
• kilka plastrów sera żółtego np. Gouda
• świeża bazylia
• duży ogórek małosolny
• masło
• ciabatta
Przygotowanie
Ciabattę przekrajamy na pół w poziomie, ale nie rozcinamy jej do końca, musimy mieć możliwość rozłożenia jej jak książki oraz ponownego zamknięcia. Bułkę smarujemy masłem, ogórka kroimy w plasterki, a bazylię myjemy i osuszamy listki. Na dolnej części układamy ser żółty, ogórka, część listków bazylii, a następnie dodajemy plasterki szynki, które układamy w literę S, aby kanapka była w smaku „lżejsza”. Układamy resztę listków bazylii, a szynkę smarujemy majonezem. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i podgrzewamy kanapkę po około 3 minuty z każdej strony.
Zapiekanka z kiełbaskami śląskimi i sosem czosnkowym
Składniki:
• kiełbaski śląskie Konspol (opakowanie)
• masło
• kawałek sera żółtego
• kilka łyżek przecieru pomidorowego
• sól, pieprz, suszone oregano i słodka papryka do smaku
• bułka paryska
Składniki na sos czosnkowy:
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• 2 ząbki czosnku
• szczypta papryki słodkiej
• szczypta papryki ostrej
• sól i pieprz do smaku

A to już wiesz?  Przepisy na wyjątkowe kanapki

Przygotowanie:
Czosnek potrzebny do przygotowania sosu przeciskamy przez praskę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy je ze sobą. Jeśli potrzeba – doprawiamy do smaku. Sos najlepiej jest przygotować z wyprzedzeniem, aby smaki się przegryzły. Przecier pomidorowy mieszamy z oregano, papryką, pieprzem i solą. Bułkę przekrajamy wzdłuż i obie jej części smarujemy masłem, a następnie sosem pomidorowym. Ser żółty trzemy na grubych oczkach tarki i lekko posypujemy, układamy kiełbaski pokrojone w plasterki i znów delikatnie posypujemy serem. Tak przygotowane kanapki wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego na 200°C.
Smacznego!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy