Nietolerancja histaminy – ukryty problem wielu z nas

Nietolerancja histaminy – ukryty problem wielu z nas

Drogi smakoszu czy po wypiciu lampki czerwonego wina lub kieliszka szampana na Twoim ciele pojawia się wysypka lub zaczerwienienie skóry? Czy masz problemy jelitowe po zjedzeniu ryby lub sera? Czy niektóre warzywa wywołują u Ciebie wzdęcia? Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco, możesz cierpieć z powodu nietolerancji pokarmowej. Nietolerancja laktozy lub glutenu to pierwsze co nasuwa Ci się na myśl. W końcu na ich temat napisano już chyba wszystko. Jednak nic bardziej mylnego. Czy wiesz, że nietolerancja histaminy daje podobne objawy jak alergia pokarmowa i często jest z nią mylona?

Ból głowy, wysypka, świąd, zaczerwienienia skóry, duszności, katar, biegunka, ból brzucha. Za część z tych dolegliwości odpowiada „jedynie” zwiększona ilość histaminy w organizmie człowieka, która dostała się tam wraz ze zjedzonym pożywieniem. To tylko tyle… i aż tyle. Uważa się, że nietolerancja histaminy dotyczy jedynie 1-2% wszystkich osób z typowymi objawami alergii. Wiemy jednak, że u około 20 – 40% zdiagnozowanych i leczonych alergików nie udaje się wykryć konkretnego alergenu. Możemy zatem podejrzewać u nich nietolerancję histaminy.
Nie tylko środek na alergię
Histamina to związek, który powstaje z aminokwasu – histydyny. W organizmie pełni wiele ważnych funkcji. Współdziała z hormonami, przyśpiesza gojenie się ran, reguluje napięcie mięśni gładkich. Przyjmowana w zbyt dużych ilościach (np. dostarczona wraz z pokarmem) może prowadzić do nietolerancji histaminy, a w niektórych przypadkach nawet zatrucia. Histamina występuje w wielu produktach spożywczych. Powstaje poprzez działalność bakterii. Jej głównym źródłem są: alkohol, szczególnie czerwone wino i szampan, sery dojrzewające i pleśniowe, ryby, owoce morza, sosy rybne, surowe kiełbasy takie jak: salami czy bekon, kapusta kiszona, warzywa w tym pomidory, bakłażany, szpinak czy niektóre owoce (truskawki, kiwi). U osób z prawidłowym poziomem enzymu oksydazy diaminowej (DAO), spożycie żywności zawierającej histaminę nie wiąże się z wystąpieniem objawów nietolerancji, ponieważ histamina jest szybko rozkładana i przekształcana przez znajdujący się w organizmie enzym oksydazę diaminową (DAO).

HIT czy nie HIT?
Skąd możemy wiedzieć, że cierpimy z powodu nietolerancji histaminy, czyli tzw. HIT. Po pierwsze muszą się pojawić typowe objawy „alergiczne” po zjedzeniu pokarmu bogatego w ten zwiazek. Po drugie warto przeprowadzić badania na aktywność DAO we krwi. Jeśli jej ilość będzie mniejsza niż 10 mL oznacza to, że nie mamy problemu z histaminą, zaś wartość poniżej 3 jednostek na mL, potwierdza występowanie HIT. Jeżeli objawy i wyniki badań są zgodne, a my od dawna uskarżamy się na dyskomfort po jedzeniu i piciu poszczególnych produktów, które mają w sobie duże pokłady histaminy jest to najprawdopodobniej nietolerancja histaminy.
Alergia nie zawsze jest alergią
W nietolerancji histaminy nie ma alergenów. Nietolerancja histaminy powstaje zwykle na skutek braku lub ograniczonej aktywności enzymu DAO, który rozkłada jej nadmiar. Gdy w organizmie brakuje DAO lub jego aktywność jest zaburzona występują objawy przypominające alergię. Do najczęstszych należą: łzawienie oczu, swędzenie skóry, oczu, bóle głowy, trudności z oddychaniem, zaburzenia żołądkowo – jelitowe takie jak: biegunka, ból brzucha, skurcze jelit, wzdęcia, nudności, palpitacja serca. Płeć również ma znaczenie. Nietolerancja histaminy dotyka częściej kobiety. Jest to związane z zależnością pomiędzy histaminą a estrogenem. Ten kobiecy hormon sprawia, że stymuluje on wydzielanie histaminy, a co za tym idzie jej wzrost w organizmie. Lekarze twierdzą, że za tę sytuację odpowiedzialne są także geny, ale również dieta, stres, leki, jak i ogólny stan zdrowia.
Co robić gdy nietolerancja histaminy nas dotyczy?
Nietolerancja histaminy może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Jej leczenie polega na wyeliminowaniu z diety produktów bogatych w histaminę, a także dostarczaniu enzymu DAO z zewnątrz (suplementacja enzymu) np. preparat HISTAsolv®. HISTAsolv® to jedyny preparat bogaty w naturalny enzym oksydazę diaminową (DAO), którego niedobór w organizmie wywołuje objawy nietolerancji histaminy. HISTAsolv® przywraca prawidłowy metabolizm histaminy w jelicie, a także przyczynia się do zachowania równowagi pomiędzy ilością DAO, a histaminą. HISTAsolv® przeznaczony jest dla osób, u których występuje niedobór fizjologicznej DAO, spożywających pokarmy bogate w histaminę, przyjmujących leki, które hamują aktywność DAO w jelicie. Przyjmowanie preparatu HISTAsolv® przed każdym posiłkiem zapobiega objawom nietolerancji histaminy.

HISTAsolv®
Dostępny w opakowaniach 10, 30, 60 kapsułek.
Sposób użycia 1 kapsułkę przyjmować 15 minut przed posiłkiem zawierającym histaminę. Maksymalna dawka dobowa to 3 kapsułki (co odpowiada trzem posiłkom zawierającym histaminę).
Sugerowana cena dla pacjenta
Cena detaliczna
HISTAsolv® 10 kapsułek 23,95 PLN
HISTAsolv® 30 kapsułek 39,9 PLN
HISTAsolv® 60 kapsułek 63,84 PLN

Czy wiesz, że?
• Niektóre napoje mogą blokować rozkład histaminy: np. czarna herbata, kakao, napoje energetyczne.
• Organizm na nadwyżkę histaminy reaguje objawami podobnymi do alergii. Pomimo podobieństwa nie jest to uczulenie a nietolerancja.
• Najwięcej przypadków zatruć pokarmowych wywołanych obecnością histaminy w żywności spowodowana była jedzeniem ryb (makrele, śledzie, tuńczyki, sardynki) oraz serów dojrzewających.
• Jeśli w kilka minut po wypiciu alkoholu występują bóle głowy, problemy żołądkowe, zaczerwienie twarzy, dekoltu oraz wysypka jest to objaw nietolerancji histaminy.

Strona główna

Authors
Top