Zdrowie

Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi

Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi
Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml mleka 8 śliwek kalifornijskich skórka otarta z połowy limonki 3 łyżeczki żelatyny

Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki:
250 ml śmietanki kremówki 36%
250 ml mleka
8 śliwek kalifornijskich
skórka otarta z połowy limonki
3 łyżeczki żelatyny w proszku
80 g cukru

Przygotowanie:
Żelatynę zalej 3-4 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut.
Śmietanę, mleko, cukier i skórkę z limonki podgrzewaj do momentu aż cukier się rozpuści. Doprowadź całość do zagotowania, zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, mieszaj przez chwilę do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Na końcu dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, całość wymieszaj.
Mieszankę wlewaj do przygotowanych naczyń. Poczekaj do wystudzenia i naczynia z panna cottą włóż do lodówki na ok. 4 godzin.
Dla łatwiejszego wyjęcia deseru z naczynek, można je na chwilę włożyć do wrzątku.

6 porcji

Czas przygotowania:
30 minut

Czas w lodówce:
4 godziny

A to już wiesz?  Łódzka odsłona cyklu „Kobiece Wieczory”

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy