Warsztaty Zero Waste
Akademia Smaku Sokołów
Zupa krem z po-grillowych warzyw z chrupiącym chipsem z boczku
Składniki:
plasterki boczku surowego wędzonego Sokołów
grillowane warzywa: cukinia, papryka czerwona, bakłażan
100 g orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól i pieprz
ocet winny
zwiędłe zioła
Sposób przygotowania:
Orzechy podprażyć na patelni i zmiksować w robocie kuchennym. Dodać warzywa i czosnek, wszystko zmiksować. Dodać wodę oraz oliwę z oliwek, do uzyskania konsystencji kremu. Doprawić solą, pieprzem i octem. Boczek podpiec na patelni, aż zrobi się chrupiący. Zioła zmiksować z oliwą na pastę. Zupę podawać z chipsem z boczku i pastą z ziół.
Sałata z piklowanymi warzywami i tartym Beef Jerky
Składniki:
suszona wołowina Beef Jerky Sokołów
sałata rzymska
marchewka
zwiędłe rzodkiewki
zielone szparagi
ogórek
100 ml octu winnego
100 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ziaren gorczycy
0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
sól
Sposób przygotowania:
Warzywa (oprócz sałaty) pokroić w plasterki. W rondelku zagotować ocet z wodą, miodem, połową łyżeczki soli, pieprzem i gorczycą. Warzywa zalać octem i odstawić na 30-40 minut do zamarynowania. Sałatę rzymską podzielić na liście. Warzywa odsączyć. Do środka każdego liścia nałożyć warzywa. Wierzch warzyw obficie posypać tartą suszoną wołowiną.
Kanapki z odświeżanej bagietki ze stekiem z antrykotu i sosem zero-wastowym
Składniki:
2 steki z antrykotu Sokołów Uczta Qulinarna
1 czerstwa bagietka
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
sól i pieprz
Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 pęczek zwiędłego szczypiorku
4-5 zwiędłych rzodkiewek
sałata rzymska do podania
Sposób przygotowania:
Bagietkę zawinąć w zwilżony papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez 10 minut. Wyjąć, odwinąć z papieru i odstawić, by odparowała. Na patelni rozgrzać olej, steki przyprawić solą i usmażyć z każdej strony po 2-3 minuty. Zdjąć z patelni i natrzeć rozmarynem i rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
Majonez i śmietanę zmiksować ze szczypiorkiem. Rzodkiewki zetrzeć na tarce i dodać do sosu, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę przekroić wzdłuż, posmarować w środku sosem, nałożyć chrupiącą sałatę. Steki pokroić w plastry i nałożyć do bagietki.
Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami
Składniki:
kawałek czerstwego ciasta drożdżowego
przejrzałe owoce: truskawki lub inne w zależności od sezonu
200 ml mleka
2 jajka
kwaśna śmietana do podania
mięta
Sposób przygotowania:
Jajko rozmącić w mleku. Ciasto pokroić na plasterki i ułożyć w natłuszczonej formie. Zalać masą jajeczną. Przejrzałe owoce, pokroić na mniejsze kawałki i posypać nimi wierzch ciasta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180º na 20 minut. W tym czasie posiekać miętę i wymieszać ze śmietaną. Ciasto podawać z łyżką miętowej śmietany.
Dostępność produktów wykorzystanych podczas warsztatów:
Przepisy:
Beef Jerky: Żabka
Boczek surowy wędzony: Auchan, Carrefour, Kaufland, Makro, Tesco, Stokrotka, Selgros
Stek z antrykotu „Uczta Qulinarna”: Auchan, Carrefour, Makro
Przekąski:
Chrup’us: nowość
Kabanosy francuskie: Auchan, Carrefour, Makro, Tesco, Stokrotka, Selgros
Salamitki pleśniowe: Auchan, Carrefour, Makro
Mini snacki salami pleśniowe: Auchan, Carrefour, Tesco, Makro, Stokrotka, Selgros, Żabka