Wielkanoc

Wielkanoc ma zapach kawy

Wielkanoc ma zapach kawy
Wielkanoc ma zapach kawy Wiosenna pogoda, świąteczny nastrój i rodzinna atmosfera – Wielkanoc to wyjątkowy czas, także pod względem kulinarnym. By dodatkowo go umilić, warto

Wielkanoc ma zapach kawy

Wiosenna pogoda, świąteczny nastrój i rodzinna atmosfera – Wielkanoc to wyjątkowy czas, także pod względem kulinarnym. By dodatkowo go umilić, warto wypełnić dom głębokim aromatem kawy. Tym bardziej, że jej ziarna wykorzystać możemy nie tylko zaparzając filiżankę ulubionego, pobudzającego trunku, ale również jako składnik deserów lub pachnący artykuł dekoracyjny.

Chwila wytchnienia przy filiżance aromatycznego espresso podczas świątecznych przygotowań przyda się każdemu. Jak się jednak okazuje, kawa jest bardzo uniwersalnym produktem, który możemy wykorzystać na wiele, również niebanalnych sposobów.

Świąteczne słodkości w kawowym wydaniu

Wielkanocne wypieki to nieodłączny element świętowania w niemal każdym domu. Jeśli chcemy wnieść odrobinę kreatywności i powiew świeżości na stół zastawiony tradycyjnymi ciastami, warto przygotować desery wzbogacone wykwintnym smakiem i aromatem mocno palonych ziaren. Jedną z propozycji może być wykończony kawową kuwerturą sernik, którego spód stanowią nasączone espresso herbatniki. Innym, równie pysznym deserem jest uwielbiane w Polsce, włoskie tiramisu. Nasączony kawą oraz likierem migdałowym biszkopt, przykryty kremową warstwą serka mascarpone to obowiązkowa baza, występująca we wszystkich wariantach tego specjału. Na co zwrócić uwagę, przygotowując tę propozycję? Sekret jej smaku tkwi przede wszystkim w mocnej i aromatycznej kawie. Takimi właściwościami wyróżnia się np. klasyczna kawa zaparzona w kafetierze ze świeżo zmielonych ziaren. – Do przygotowania tiramisu warto użyć kawy palonej na kolor czekolady mlecznej. Tak wyprażone ziarna są pozbawione kwasowości – jej miejsce zastępuje słodkawa, czekoladowa nuta – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Tego typu mieszanki są idealną bazą przy tworzeniu większości napojów oraz deserów z wykorzystaniem mleka czy słodkich serków – dodaje ekspert.
Tym, których podniebienia najbardziej satysfakcjonuje klasyka, czyli espresso w filiżance, z pewnością ucieszy również fakt, że ten esencjonalny napój doskonale wpływa na trawienie. Około pół godziny po jego spożyciu kwasowość soków żołądkowych osiąga maksymalny poziom. Rośnie też ilość wydzielanej żółci, co istotnie przyspiesza metabolizm. Dlatego kawa po świątecznej uczcie zakończonej słodkim deserem z pewnością poprawi pracę układu pokarmowego.

A to już wiesz?  Czego konsumenci oczekują od słodyczy w okresie wielkanocnym?

Pysznie i pięknie

Robienie pisanek i kraszanek to mocno zakorzeniona tradycja, którą szczególnie upodobały sobie dzieci. Aby mieć pewność, że jajeczne dzieła sztuki będą nie tylko piękne, ale też zdrowe i bezpieczne dla gości, warto farbować je przy użyciu naturalnych barwników. Jednym ze sposobów malowania jaj na brązowy kolor jest wykorzystanie mocnego kawowego naparu, który dla zwiększenia efektu można wzbogacić o łupiny orzechów włoskich.
Kawa świetnie sprawdzi się również jako aromatyczna ozdoba świątecznego stołu. Palone ziarna pięknie wyglądają jako wypełnienie szklanego świecznika lub rozłożone na drewnianej tacy, na której rozstawimy podgrzewacze. Ich atutem jest nie tylko wygląd, ale też roztaczany wokół nich niejednolity, głęboki aromat. – W wyprażonych ziarnach kawy wydziela się ponad 800 związków lotnych, które decydują o jej wyjątkowym zapachu – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Zawartość tych substancji zależna jest między innymi od gatunku kawy, warunków atmosferycznych strefy, w której znajduje się plantacja, czasu zbiorów oraz warunków przechowania i stopnia wypalenia – dodaje ekspert. Wypełniający dom bogaty, kawowy aromat z pewnością doskonale skomponuje się z wonią pieczonych ciast, nadając wielkanocnym przygotowaniom jeszcze bardziej odświętny charakter.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy