Zdrowie

5 ciekawostek na temat lodów, o których niewiele osób ma pojęcie

5 ciekawostek na temat lodów, o których niewiele osób ma pojęcie
5 ciekawostek na temat lodów, o których niewiele osób ma pojęcie Zima powoli zbliża się ku końcowi, a wyższe temperatury sprawiają, że z chęcią będziemy

5 ciekawostek na temat lodów, o których niewiele osób ma pojęcie

Zima powoli zbliża się ku końcowi, a wyższe temperatury sprawiają, że z chęcią będziemy sięgać po chłodne desery. Lody tworzone są od tysięcy lat, a miliony ludzi na świecie delektują się nimi. Warto poznać kilka faktów na temat lodów, o których niewiele osób ma pojęcie.

Jedzenie lodów daje szczęście

Badania przeprowadzone przez Instytut Psychiatrii w Londynie wykazały, że jedzenie lodów daje szczęście. Uczestników poczęstowano lodami i za pomocą skanera fMRI obserwowano zmiany w mózgu. Okazało się, że mózg człowieka reaguje na jedzenie lodów tak samo jak na widok bliskiej osoby. Jedzenie lodów oraz radość z przebywania z drugą osobą działają na te same neurony, które są zlokalizowane w przedniej części kory mózgowej. Dzięki temu wiemy, że lody dodają nam energii, wywołują pozytywne emocje i motywują do działania!

Największe i najdroższe lody

Największy deser lodowy miał ok 4 metry wysokości. Do jego produkcji potrzebowano 16 tys. litrów lodów. Cena najdroższych lodów wyniosła 60 tys. dolarów, a do ich wytworzenia wykorzystano topniejący lodowiec na Kilimandżaro.

Lody ze śniegu?

Lody wymyślili Chińczycy ponad 4 tysiące lat temu! Owoce wówczas zgniatano i podawano razem ze skruszonym lodem. Prototyp współczesnych lodów także wziął się z Chin. Ok 2 tysiące lat temu powstał pomysł, żeby do papki z ryżu i mleka dodać owoce i zamrozić wszystko w śniegu. Legenda głosi, że lodową recepturę wykradł z Chin Marco Polo, którą następnie sprzedał cukiernikom. W ten sposób powstały kremowe weneckie lody śmietankowe, które uchodzą za pierwsze w Europie. Jednak Sycylijczycy uważają, że to właśnie oni są prekursorami europejskich lodów, a ich produkcję rozpoczęli już w IX albo X wieku.

Świecące lody

W Wielkiej Brytanii dostępne są lody fluorescencyjne. Ich światło jest tym silniejsze, im szybciej się je liże. Wszystko dzięki białku z meduzy. Producentem lodów jest Charlie Francis, założyciel firmy „Poliż mnie, jestem pyszny”. Jego marzeniem jest wynalezienie niewidzialnych zimnych deserów.

A to już wiesz?  „Pogotowie Uśmiechu” – Czerwone Noski na ratunek małym pacjentom

Lody ułatwiają… zasypianie

W lodach zawarty jest typtofan, czyli aminokwas wpływający na regulację poziomu hormonów odpowiedzialnych za sen. Wspomaga on wydzielanie melatoniny, która normuje dobowy cykl snu oraz ułatwia zasypianie. Delektowanie się zimnymi przekąskami przed przyłożeniem głowy do poduszki będzie świetnym sprzymierzeńcem w walce z lekką bezsennością. – Z roku na rok sprzedaż lodów w Polsce rośnie. Chociaż Polacy są tradycjonalistami w doborze lodów i chętnie sięgają po smak śmietankowy czy bakaliowy, nie brakuje im odwagi, by próbować bardziej egzotycznych smaków, takich jak mango czy słony karmel. Lody oprócz tego, że są smaczne, zawierają szereg pozytywnych właściwości, dlatego są naszym sojusznikiem w dbaniu o zdrowie i dobre samopoczucie – podkreśla Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej.

Marka Bracia Koral-Lody Jak Dawniej zadebiutowała na rynku w sezonie 2014 z okazji jubileuszu 35-lecia działalności Przedsiębiorstwa Produkcji Lodów Koral. Obecnie w portfolio marki dostępne jest przeszło 50 produktów – oferta obejmuje zarówno lody impulsowe, familijne jak i lody na gałki do segmentu HoReCa. Systematycznie i znacząco zwiększając udziały w rynku, marka Bracia Koral – Lody Jak Dawniej oferuje konsumentom oryginalne kompozycje smakowe przygotowywane z najwyższej jakości surowców opartych na specjalnie wyselekcjonowanych recepturach. uszysta śmietanka, prawdziwe masło, najlepszej jakości kakao, belgijska czekolada, najwyższej klasy bakalie oraz porcje świeżych i soczystych owoców to składniki, dzięki którym lody Bracia Koral choć tworzone dziś, smakują jak dawniej.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy