Zdrowie

Czas na budyń – klasyka, która może Cię zaskoczyć

Czas na budyń – klasyka, która może Cię zaskoczyć
Warszawa, 26 września 2019 r. Informacja prasowa Czas na budyń – klasyka, która może Cię zaskoczyć Na ciepło czy na zimno? Z sokiem malinowym czy

Warszawa, 26 września 2019 r.
Informacja prasowa

Czas na budyń – klasyka, która może Cię zaskoczyć

Na ciepło czy na zimno? Z sokiem malinowym czy też może z charakterystycznym kożuchem? Waniliowy, czekoladowy, a może w bardziej nowoczesnej wersji, jak malina z mascarpone? Ile osób, tyle sposobów na przygotowanie budyniu. Marka Delecta zdradza kilka przepisów na desery z wykorzystaniem tej słodkiej leguminy.

O ile większość z nas kojarzy budynie tylko w słodkiej wersji, już sama Ćwierciakiewiczowa pisała o budyniu ze słodką kapustą, z grzybami, ze śledziami, bądź wątróbką. Coś co dla nas wydaje się nie do pomyślenia, stanowiło rarytas na staropolskich stołach. Bez obaw, marka Delecta nie zabierze was w aż tak odległą podróż w czasie. Zaprezentowane przepisy będą bliższe wspomnieniom z wakacji u babci czy podwieczorku w przedszkolu. Zatem do dzieła!

Babeczki z powidłami i jaglanym kremem budyniowym
Składniki
Ciasto:
• 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
• 100 g zimnej margaryny
• 1 jajo
Nadzienie:
• 300 g powideł śliwkowo-cynamonowych
• 1 opakowanie budyniu jaglanego o smaku waniliowym Delecta
• 2 łyżki cukru lub miodu
• 350 ml mleka
• 75 g masła
Dekoracja:
• 1 opakowanie żurawiny Bakalland
• 1 opakowanie mango Bakalland
• kilka listków świeżej mięty
• 2 świeże figi (opcjonalnie)
To małe rzeczy sprawiają, że życie nabiera smaku! A więc, komu małą babeczkę? 😉
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając ją z margaryną i jajem. Foremki na tartaletki smarujemy margaryną i prószymy mąką, następnie zaś nakładamy ciasto.
Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia. Na chłodne spody wykładamy po łyżce powideł śliwkowo-cynamonowych. Następnie przygotowujemy jaglany krem budyniowy, miksując zimny budyń z masłem. Gotowy krem nakładamy na powidła. Babeczki ozdabiamy suszoną żurawiną, suszonym mango, miętą i świeżą figą. Gotowe!
Kilka gryzów, a tyle szczęścia.

A to już wiesz?  Kuchnia zero waste, czyli jak gotować, żeby nie marnować jedzenia i pieniędzy

Zapiekany budyń z malinami i kruszonką
Budyń:
• 1 opakowanie budyniu instant o smaku waniliowym Delecta
• 175 ml wrzątku
• 6 łyżek malin
• 4 łyżki musli o smaku owoców leśnych Bakalland
• 3 łyżeczki masła lub oleju kokosowego
Kruszonka, budyń i maliny. Czy coś jeszcze jest potrzebne do deseru idealnego? Chyba mamy wszystko.
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Przygotowujemy ceramiczne miseczki i smarujemy je masłem. Budyń zalewamy wrzątkiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie rozkładamy do kokilek. Na wierzchu układamy maliny. Masło lub olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy z musli. Tak przygotowaną masą zakrywamy maliny. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odczekujemy chwilę do wystygnięcia i serwujemy gościom.
Bardzo łatwy i szybki deser to idealne rozwiązanie na niezapowiedziane wizyty, jak i gorszy dzień.

Budyń kajmakowy ze smażonym ananasem
Nadzienie:
• 1 opakowanie budyniu smaku śmietankowy z białą czekoladą Delecta
• 2 łyżki masła
• 3 łyżki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
• 1 opakowanie żurawiny suszonej Bakalland
• 1 puszka ananasów w zalewie
Połączenie kajmaku i ananasa to duet, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym łasuchom.
Budyń przyrządzamy według przepisu z opakowania, dodając do niego 400 ml mleka i rezygnując z cukru. Gotowy budyń mieszamy z połową puszki masy krówkowej Bakalland i odstawiamy do wystudzenia. Plastry ananasa smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem suszonej żurawiny. W pucharkach umieszczamy warstwowo budyń na zmianę z kawałkami pokrojonego ananasa. Podajemy według uznania: na ciepło lub na zimno.
Taki deser dodaje energii w pochmurne dni! Jesienne wieczory dzięki niemu z pewnością będą mniej smutne. 🙂

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl.

Dodatkowe informacje:

Delecta to marka spożywcza z wieloletnią tradycją, ciesząca się zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów. Choć firma w zeszłym roku obchodziła 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja sięga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleźć można również markę Anatol – niskoprzetworzoną, zbożową kawę ekspresową w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowując go do dynamicznie zmieniających się upodobań klientów. Dbałość o doskonały smak oraz czysty skład, to motto, przyświecające wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skład grupy kapitałowej Bakalland.

A to już wiesz?  5 wymówek, czyli dlaczego wciąż unikamy wizyty u stomatologa

Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl

Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleźć tutaj: www.delektujemy.pl
_________________________________________________________________________________

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy