Dieta

Czy diabetycy powinni bać się ziemniaków?

Czy diabetycy powinni bać się ziemniaków?
Cukrzyca jest poważną chorobą metaboliczną, która objawia się nieprawidłowym poziomem glukozy we krwi. Przyczyny zachorowania na cukrzycę są złożone, jednak można z nią normalnie żyć. Konieczne jest odpowiednie leczenie i zmiana stylu życia. Jednym z jego kluczowych elementów jest prawidłowo zbilansowana dieta o niskim indeksie glikemicznym.Ziemniaki mogą stanowić składnik diety cukrzycowej pod warunkiem prawidłowego skomponowania ich w posiłku. Nadchodzący listopad jest miesiącem walki z cukrzycą. Z tej okazji Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspertka IV edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, doradza, jak korzystać z dobrodziejstw ziemniaków w diecie

Informacja prasowa
Warszawa, 28 października 2021 r.

Czy diabetycy powinni bać się ziemniaków?

Cukrzyca jest poważną chorobą metaboliczną, która objawia się nieprawidłowym poziomem glukozy we krwi. Przyczyny zachorowania na cukrzycę są złożone, jednak można z nią normalnie żyć. Konieczne jest odpowiednie leczenie i zmiana stylu życia. Jednym z jego kluczowych elementów jest prawidłowo zbilansowana dieta o niskim indeksie glikemicznym. Ziemniaki mogą stanowić składnik diety cukrzycowej pod warunkiem prawidłowego skomponowania ich w posiłku. Nadchodzący listopad jest miesiącem walki z cukrzycą. Z tej okazji Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspertka IV edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, doradza, jak korzystać z dobrodziejstw ziemniaków w diecie cukrzycowej.

Łącz ziemniaki z błonnikiem i białkiem
Połączenie ziemniaków z dużą ilością błonnika w formie surówki oraz białka, np. chudego mięsa lub ryby, spowoduje, że reakcja uwalniania glukozy nie będzie aż tak gwałtowna, jak po zjedzeniu samego ziemniaka. W tym wypadku wyrzut insuliny będzie kontrolowany, a poziom cukru we krwi – stabilny.

Lepsze w mundurkach
Sposób przyrządzania ziemniaków również wpływa na jakość produktu końcowego. Te w mundurkach charakteryzują się większą obecnością błonnika pokarmowego, który także spowalnia wchłanianie glukozy.

Schładzaj
Dobrym sposobem jest schłodzenie ugotowanych ziemniaków w lodówce. Takie działanie prowadzi do przekształcenia skrobi do formy, która wolniej ulega rozkładowi w naszym organizmie, tzw. skrobi opornej. Zimne ziemniaki można wykorzystać jako składnik sałatek warzywnych.
Powstająca podczas schłodzenia ziemniaków skrobia oporna to również naturalny prebiotyk, a więc substancja, która nie jest trawiona w układzie pokarmowym. Jest za to doskonałym pokarmem dla probiotyków, czyli dobroczynnej mikroflory jelitowej. W wyniku fermentacji skrobi opornej powstaje kwas masłowy, pełniący ogromną rolę w ochronie układu pokarmowego przed nowotworem jelita grubego
i okrężnicy.

– Zimne ziemniaki powinny na stałe wejść do diety wszystkich osób, dla których wskazane są produkty
o niskim indeksie glikemicznym. Skrobia oporna obniża poziom glukozy we krwi oraz zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Dzieje się tak, ponieważ uwrażliwia komórki organizmu na insulinę. Oznacza to, że następuje wyrzut mniejszej ilości insuliny, która w dużej ilości obciąża trzustkę. Jeśli więc zmagasz się
z cukrzycą lub insulinoopornością, myśląc o jutrzejszym posiłku, ugotuj ziemniaki już dziś i włóż je do lodówki – proponuje Agnieszka Piskała-Topczewska.

A to już wiesz?  Ziemniaki – w polskiej kuchni nie do zastąpienia!

Ziemniaki w diecie redukcyjnej
Cukrzyca (typu II) często skorelowana jest z nadwagą lub otyłością. Z tego względu warto wprowadzić ziemniaki do diety. Są one pomocne w dietach redukcyjnych, będąc doskonałym źródłem witaminy B6, która odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym poprzez rozbicie węglowodanów i białek do glukozy
i aminokwasów. Te małe związki są lepiej wykorzystywane przez organizm w procesie wytwarzania energii.
Dodatkowo ziemniaki same w sobie nie dostarczają zbyt wielu kalorii (1 ziemniak to około 60 kcal). Nie są więc tuczące, a ich wartość odżywczą podbijają przede wszystkim tłuste mięsa i zawiesiste sosy. Serwując ziemniaki w diecie diabetologicznej, można użyć jako dodatku np. oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub lnianego, które znacznie spowolnią uwalnianie cukru do krwi.
– Ważne, aby sposób żywienia chorego na cukrzycę był indywidualny i spełniał założenia żywienia zdrowego człowieka, z uwzględnieniem elementów związanych z chorobą. Odpowiednia obróbka termiczna, prawidłowe skomponowanie posiłku oraz samoobserwacja i ciągła kontrola glikemii to klucz do sukcesu
– zapewnia ekspertka.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy