Wiadomości branżowe

Dietetyka Współczesna – nowość w ofercie WSIiZ

29.01.2009 Komunikat prasowy Dietetyka Współczesna – nowość w ofercie WSIiZ 29.01.2009 10:00 Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie Od roku akademickiego 2009/2010 w ofercie

29.01.2009

Komunikat prasowy Dietetyka Współczesna – nowość w ofercie WSIiZ 29.01.2009 10:00 Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie Od roku akademickiego 2009/2010 w ofercie WSIiZ pojawi się nowa odrębna ścieżka kształcenia. Będzie to „dietetyka współczesna”. Czego będą się uczyć studenci? Jakie możliwości pracy czekają na nich po studiach? I czy warto aplikować na tę właśnie ścieżkę? Nowa odrębna ścieżka kształcenia będzie „podłączona” do kierunku „Zdrowie publiczne”. Dietetyka współczesna to oferta dla osób, które chcą zdobyć wiedzę i kwalifikacje w zakresie racjonalnego żywienia człowieka, umieć wskazywać zagrożenia wynikające z niewłaściwego odżywiania się oraz określać zalecenia i diety najlepiej służące utrzymaniu zdrowia. Wybierając tę specjalność poznasz sposoby planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, technologię przygotowania potraw, zapoznasz się z ogólną charakterystyką grup żywności oraz ich wartości odżywczej i energetycznej. Podczas studiów zdobędziesz także wiedzę oraz umiejętności praktyczne w zakresie klasyfikacji i charakterystyki diet oraz żywienia w wybranych chorobach, poznasz niekonwencjonalne metody żywienia oraz zapoznasz się z głównymi założeniami zdrowego odżywiania, ważnego z punktu widzenia profilaktyki zdrowotnej. Propedeutyka medycyny i inne nauki medyczne wprowadzą Cię natomiast w problematykę zdrowia i choroby. Studiując dietetykę współczesną zgłębisz nie tylko problematykę związaną z żywieniem człowieka, ale zdobędziesz również wiedzę z zakresu nauk medycznych, która umożliwi Ci podjęcie pracy w zawodach, związanych m.in. z planowaniem i nadzorowaniem żywienia indywidualnego i zbiorowego grup ludności, stosowaniem żywienia klinicznego w leczeniu chorób czy planowaniem i opracowaniem jadłospisów i potraw. W programie studiów m.in.: edukacja żywieniowa, żywienie człowieka w różnych grupach wiekowych, dietetyka pediatryczna, higiena i bezpieczeństwo żywności i żywienia, technologia żywności i potraw, kliniczny zarys chorób, propedeutyka medycyny i inne nauki medyczne, psychologia ogólna Aby ubiegać się o przyjęcie na specjalność dietetyka współczesna musisz posiadać zaświadczenie lekarskie od lekarza rodzinnego wraz z aktualną sanitarno-epidemiologiczną książeczką zdrowia. Specjalność realizowana będzie od 1. semestru na studiach I stopnia. A co po studiach? Jako absolwent kierunku znajdziesz zatrudnienie w poradniach dietetycznych, publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, sanatoriach, zakładach żywienia zbiorowego, zakładach odnowy biologicznej, placówkach sportowych, oraz instytucjach zajmujących się dystrybucją i sprzedażą żywności czy badaniami jakości surowców i produktów żywnościowych. Ponadto będziesz mógł prowadzić doradztwo w zakresie żywienia czy nadzór nad bezpieczeństwem żywności i żywienia. Rekrutacja Rekrutacja na „Dietetykę współczesną”, tak jak na pozostałe kierunki ruszy początkiem kwietnia 2009 roku. Ale już teraz warto przemyśleć swoją decyzję dotyczącą wyboru kierunku kształcenia. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

A to już wiesz?  Przełom w leczeniu chorób przewlekłych

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy