Zdrowie

Domowe lody z tahini

Domowe lody z tahini
Informacja prasowa Poznań, 24 lipca 2018 r. Domowe lody z tahini Latem z uwagi na wysokie temperatury chętnie sięgamy po lody czy desery mrożone. Choć

Informacja prasowa
Poznań, 24 lipca 2018 r.
Domowe lody z tahini
Latem z uwagi na wysokie temperatury chętnie sięgamy po lody czy desery mrożone. Choć w każdej lodziarni czy supermarkecie znajdziemy wiele smaków i rodzajów takich smakołyków, to niestety niewiele z nich ma dobry skład. Często okazuje się, że nie sprzyjają one ani naszemu zdrowiu ani figurze. Dlatego eksperci Jasmeen polecają samodzielnie przygotowane zimne przekąski. Do ich przyrządzenia można wykorzystać pastę tahini.
Z tahini zrobimy nie tylko oryginalny dressing do sałatek czy dip do pieczonych warzyw, ale możemy ją wykorzystać także do przygotowania lodów. Sezam, z którego jest przyrządzana, to skarbnica wartości odżywczych, między innymi miedzi, manganu, wapnia, magnezu czy żelaza. Nasiona sezamu normują także poziom cholesterolu oraz chronią wątrobę przed szkodliwymi czynnikami. Lody chałwowe są nie tylko zdrowe, ale i proste do przygotowania. Eksperci Jasmeen zdradzają swoje przepisy na domowe lody z tahini w połączeniu z bananami lub malinami. Spróbuj i sam się przekonaj jak smakują.

Lody chałwowe tradycyjne
Składniki:
• 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (300 g)
• 3 łyżki pasty tahini np. marki Jasmeen
• 600 ml jogurtu naturalnego greckiego
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
• Sos malinowy lub maliny do podania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj lub zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Lody można przygotować w maszynie do lodów według instrukcji, następnie zamrozić. Bez maszyny wystarczy podczas mrożenia pamiętać o mieszaniu mniej więcej co 30 min przez 3 godziny, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Lody podawaj z malinami lub polane sosem malinowym.

Lody bananowo- chałwowe
Składniki:
• 2 zamrożone banany, pocięte wcześniej na plasterki
• 3 łyżki pasty tahini np. marki Jasmeen
• ¼ łyżeczki cynamonu
• ⅛ łyżeczki kardamonu
• szczypta soli morskiej
Pokrój banany w plastry i zamroź w torebce lub pojemniku. Następnego dnia wszystkie składniki włóż do naczynia i zblenduj. Masa jest gotowa do nakładania do miseczek od razu po wymieszaniu*. Podawaj z syropem klonowym albo prażonym sezamem.
*Bananowe lody dość szybko topnieją, dlatego aby przedłużyć ich trwałość dobrze jest przed podaniem włożyć puste miseczki na 30 minut do zamrażarki, a lody wykładać dopiero do schłodzonych misek.
Smacznego !

A to już wiesz?  Pojazdy na minuty rozwiązaniem dla pracowników służby zdrowia

Więcej informacji na temat marki Jasmeen znaleźć można na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy