Zdrowie

Grilluj z orientem w tle

Informacja prasowa Poznań,17 lipca 2018 r. Sezon grillowy w pełni, a ty nie masz już pomysłu jakimi potrawami zaskoczyć swoich znajomych podczas kolejnego spotkania? Nie

Informacja prasowa
Poznań,17 lipca 2018 r.

Sezon grillowy w pełni, a ty nie masz już pomysłu jakimi potrawami zaskoczyć swoich znajomych podczas kolejnego spotkania? Nie musisz się martwić, bo eksperci Jasmeen przygotowali nowe, wyjątkowe przepisy na przekąski, które urozmaicą tradycyjnego grilla.
Wprowadzając do swojego tradycyjnego menu potrawy lub składniki kuchni Bliskiego Wschodu nie tylko poszerzamy horyzonty, ale przede wszystkim pobudzamy kubki smakowe. Ketchup, musztarda czy sos czosnkowy, które podajemy do kiełbasy lub karkówki możemy zamienić na pastę – dla fanów pikantnego jedzenia z ostrej papryczki harissa, a dla wielbicieli delikatnych smaków z bakłażana (Baba Ghanoush np. marki Jasmeen).
Soczysty kurczak na ostro
Poza popularną kiełbasą, kaszanką czy karkówką warto spróbować także grillowanego kurczaka. Dodając odrobinę pasty harissa do marynaty uzyskamy mięso ostre, apetyczne i o intensywnym zapachu.
Składniki:
• 700 g piersi kurczaka
• 4–5 łyżek oliwy
• 1 łyżeczka pasty harissa np. marki Jasmeen
• 1 kostka czosnku granulowanego
• 1 łyżeczka pieprzu cayenne
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Kilka godzin przed grillem przygotuj marynatę. W dużym pojemniku lub misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Kurczaka umyj i usuń żyłki lub chrząstki. Podziel piersi na kilka kawałków. Włóż mięso do marynaty i dokładnie obtocz każdy kawałek. Schowaj do lodówki na co najmniej 2 godziny. Grilluj do zarumienienia z każdej strony i miękkości w środku.
Szybka sałatka z ciecierzycą
Padła propozycja spontanicznego grilla ze znajomymi, a sklepy są zamknięte? Rezygnujesz, bo nie masz nic przygotowanego? Eksperci Jasmeen nie boją się takich wyzwań i wychodzą na ratunek – zrób smaczną i szybką sałatkę, która nie wymaga posiadania w spiżarni wielu składników.
Składniki:
• 1 puszka ciecierzycy np. marki Jasmeen
• 2 pomidory
• 1 papryka czerwona
• Opakowanie sera feta (około 150 gr)
• 2-3 łyżki oliwy
• 1 cebula czerwona
• Rukola lub natka pietruszki
• Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsącz z zalewy, przepłucz i pozostaw do odcieknięcia. Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Z pomidora usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj pokrojony ser feta. Składniki polej oliwą i dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu posyp rukolą lub natką pietruszki.
Smacznego!
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.

A to już wiesz?  Poznaj sprawdzone sposoby na ostatnie zimne dni

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy