Żywność

Orientalne kanapki, czyli hummus w doborowym towarzystwie

Orientalne kanapki, czyli hummus w doborowym towarzystwie
Informacja prasowa Poznań, 2 października 2018 r. Orientalne kanapki, czyli hummus w doborowym towarzystwie Jego gładka konsystencja, kremowy kolor i charakterystyczny smak są rozpoznawalne na

Informacja prasowa
Poznań, 2 października 2018 r.

Orientalne kanapki, czyli hummus w doborowym towarzystwie

Jego gładka konsystencja, kremowy kolor i charakterystyczny smak są rozpoznawalne na całym świecie. Hummus, bo o nim mowa, sprawdza się jako smarowidło do pieczywa, dip do surowych warzyw, dodatek do dań głównych… A gdyby tak miał zagrać pierwszoplanową rolę na twojej kanapce? Przedstawiamy trzy sposoby na urozmaicenie hummusu – zarówno pod kątem smaku, jak i przyciągającego wzrok wyglądu. Każdy z nich opiera się na tradycyjnej recepturze i prostych składnikach, których proporcje dopasować możesz do swoich upodobań. Wszystkie pasty przygotować można bez wysiłku w blenderze. Od najlepszych kanapek z orientalną nutą dzieli cię tylko kilkanaście minut!

Bummus, czyli buraczany hummus
Uwodzicielsko różowy i zaskakująco słodkawy. Wypróbuj połączenie bliskowschodniego tahini i swojskiego buraka!
Składniki:
• 4-5 średnich buraków
• 2,5 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
• 5 łyżek soku z cytryny
• 1-2 ząbki czosnku
• 1 łyżka kuminu
• 1 łyżka skórki z cytryny
• Szczypta soli i czarnego pieprzu
• 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do dekoracji
Przygotowanie:
1. Buraczki wyszoruj i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.
2. Pozostałe składniki wraz z burakami wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
3. To wszystko! Bummus przechowuj w lodówce do kilku dni lub zamroź nadmiar. Możesz przybrać dodatkową kapką tahini lub oliwy z oliwek.

Hummus ze szpinakiem i fetą
Połączenie szpinaku z serem feta znane jest każdemu miłośnikowi dobrego jedzenia, jednak nie każdy z nich próbował wersji kanapkowej tego specjału – zwłaszcza w towarzystwie hummusu! Jego zielony kolor odmieni twoje kanapki, a smak przywoła wspomnienia z Grecji.
Składniki:
• 1 puszka (260g) gotowanej ciecierzycy, np. marki Jasmeen
• 4 szklanki szpinaku baby
• 2 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
• 3 łyżki soku z cytryny
• 50 ml oliwy z oliwek
• 1-2 ząbki czosnku
• Szczypta chilli w płatkach
• 100-120g sera feta
Przygotowanie:
1. Naszykuj wszystkie składniki. Szpinak umyj i odciśnij, pokrój drobno czosnek i wyciśnij sok z cytryny.
2. Wszystkie składniki (oprócz sera feta) wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
3. Dodaj ser feta i blenduj krótko, tylko do połączenia się składników. Gotowe!

A to już wiesz?  Bezglutenowe spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Ostry hummus z harissą i miętą
Na koniec coś dla odważnych. Zapomnij o nudnych kanapkach – czerwony hummus z harissą ożywi twoje zmysły, a zawarta w nim mięta z powrotem je ukoi.
Składniki:
• 1-2 ząbki czosnku
• 1 puszka (260g) gotowanej ciecierzycy, np. marki Jasmeen
• Łyżeczka soli
• 3-4 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki zalewy z puszki ciecierzycy (lub wody)
• Łyżka harissy, np. marki Jasmeen
• Garść liści mięty + kilka do przybrania

Przygotowanie:
Pikantny hummus z harissą możesz przygotować na dwa sposoby. Jeśli chcesz otrzymać jednolitą masę, zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Możesz także zblendować wszystko oprócz harissy i podać delikatny miętowy hummus przystrojony intensywnie czerwoną harissą. Wtedy każdy kęs zaskoczy cię na nowo.
Smacznego!
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl

Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy