Wiadomości branżowe

Owoce nie dla każdego

Owoce nie dla każdego
10.09.2014 Informacja redakcyjna Owoce nie dla każdego 10.09.2014 12:00 03:23 Owoce nie dla każdego… 06:40 (Nie)zdrowe owoce… Owoce są źródłem zdrowia – to powszechna opinia

10.09.2014

Informacja redakcyjna Owoce nie dla każdego 10.09.2014 12:00 03:23 Owoce nie dla każdego… 06:40 (Nie)zdrowe owoce… Owoce są źródłem zdrowia – to powszechna opinia na ich temat. Niestety – nie we wszystkich sytuacjach spożywanie owoców jest zalecane. Wprowadzając owoce do naszego jadłospisu, musimy zwracać uwagę na to, z czym je zestawiamy. ?Glin znajdujący się w herbacie w połączeniu z cytryną tworzy cytrynian glinu. Związek uszkadza tkankę nerwową i przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera? – mówi serwisowi infoWire.pl Ewelina Bartniak, dietetyk ze Studia Sante. Niebezpieczne jest także łączenie owoców z lekami. Grejpfrutów nie zestawiamy z lekami na choroby układu krążenia oraz o działaniu immunosupresyjnym. ?Substancje zawarte w tym owocu powodują zwiększenie stężenia leku we krwi? – podkreśla dietetyk i dodaje: skutkiem może być uszkodzenie tkanek i nerek oraz krwawienie z przewodu pokarmowego. Po banany nie powinny sięgać osoby z zespołem jelita nadwrażliwego, a po kiwi – alergicy. Jedząc dużo jabłek, możemy nabawić się bólu brzucha i mieć wzdęcia. Mimo wszystko nie rezygnujmy z owoców. Stanowią one podstawę urozmaiconego jadłospisu. Są niskokaloryczne, zwierają dużo wody i składników odżywczych oraz mają działanie alkalizujące. Najlepiej spożywać świeże owoce w całości, ze skórką. To w niej znajduje się błonnik, który reguluje pracę jelit, a także przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu.

A to już wiesz?  Kampania edukacyjna Ministerstwa Zdrowia - M 45+

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy