Zdrowie

Pomysł na pyszne jednogarnkowe danie z cieciorką

Informacja prasowa Łódź, 6 marca 2017 Pomysł na pyszne jednogarnkowe danie z cieciorką Dobrym pomysłem na przygotowanie pysznego obiadu, bez konieczności spędzania długich godzin w

Informacja prasowa
Łódź, 6 marca 2017

Pomysł na pyszne jednogarnkowe danie z cieciorką

Dobrym pomysłem na przygotowanie pysznego obiadu, bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni, jest danie jednogarnkowe. Do jego przyrządzenia, jak sama nazwa wskazuje, wystarczy nam jeden garnek i ulubione składniki. Czas oszczędzimy zatem nie tylko na gotowaniu, ale i zmywaniu. Marka Jasmeen proponuje jednogarnkowe danie z cieciorką, która świetnie smakuje i nadaje potrawom orientalnej nuty.

Danie jednogarnkowe to szybki i niezwykle prosty sposób na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W jednym garnku możemy przyrządzić wiele smacznych potraw z różnych kuchni świata. Składnikiem, który idealnie sprawdza się w jednogarnkowych daniach jest cieciorka. To dzięki niej potrawy zyskują oryginalny smak.

Indyk z cieciorką na czerwonym winie
Składniki:
 1 puszka ciecierzycy marki Jasmeen
 250 g piersi z indyka
 3 pomidory
 1 duża cebula
 2 ząbki czosnku
 ½ szklanki czerwonego wina
 4 ziemniaki
 1 łyżka ziół prowansalskich
 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej
 ¾ łyżki ostrej papryki
 garść listków świeżego tymianku
 sól i pieprz
 oliwa z oliwek

Przygotowanie:
W rondlu z grubym dnem podsmażamy na oliwie z oliwek drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajmy pokrojoną w kostkę pierś z indyka, którą doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy około 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy do rondla odcedzoną ciecierzycę, obrane i pokrojone ziemniaki oraz szklankę gorącej wody i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, zioła prowansalskie oraz słodką i ostrą paprykę. Całość zalewamy winem i gotujemy kolejne 10 minut, aż większa część wody wyparuje. Gotowe danie podajemy na głębokich talerzach.

Smacznego!

Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.

A to już wiesz?  Jak dostarczyć sobie codziennej dawki energii, kiedy słońce robi sobie przerwę?

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności.
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy