Kawa Napoje

Pyszna kawa w trzech odsłonach

Pyszna kawa w trzech odsłonach
Kawa, poza niewątpliwymi walorami smakowymi dodatkowo pobudza organizm, poprawia pamięć i koncentrację, a także pozytywnie wpływa na nastrój. Wiele osób docenia też fakt, że czarna kawa przyspiesza metabolizm i wspomaga proces

Informacja prasowa
Grajewo, 9 grudnia 2020

Pyszna kawa w trzech odsłonach

Wielu z nas trudno jest sobie wyobrazić dzień bez kawy. Ulubiona mała czarna rano na pobudzenie, pyszne latte podczas spotkania ze znajomymi, a może rozgrzewająca kawa ze śmietanką, idealna na leniwe popołudnie z książką? Każda opcja jest dobra, a przepisów na pyszny napój znajdziemy naprawdę mnóstwo.

Kawa, poza niewątpliwymi walorami smakowymi dodatkowo pobudza organizm, poprawia pamięć i koncentrację, a także pozytywnie wpływa na nastrój. Wiele osób docenia też fakt, że czarna kawa przyspiesza metabolizm i wspomaga proces odchudzania. Jest także źródłem cennych antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki tlenowe w organizmie i usprawniają oczyszczanie go z toksyn. Jednak przede wszystkim kawę uwielbiamy za smak
– czasem klasyczny, a gdy przyjdzie ochota, także wyjątkowy i oryginalny. Poniżej prezentujemy pomysł na jesienną kawę w trzech odsłonach.


Kawa z białą czekoladą

Składniki:
• kawa espresso
• świeże borówki – 2 łyżki
• rozmaryn – kilka igieł
• biała czekolada – 4 kostki

Przygotowanie: Drobno siekamy borówki, białą czekoladę. Odrywamy gałązki rozmarynu. Zaparzoną kawę wlewamy do kubka. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, delikatnie rozgniatając borówki.

Kawa z imbirem
Jesienią przyda się też coś na rozgrzewkę – gdy w chłodny weekendowy dzień będziemy czuli się zmarznięci i bez energii – kawa z imbirem zdziała cuda.
Składniki:
• korzeń imbiru – 30 g
• kawa rozpuszczalna – 30 g
• śmietanka Łaciata 30% – 120 ml
• mielony imbir – 1-2 szczypty
• kandyzowany imbir – 2 szt.
• likier kremowy z whisky – 80 ml
• cukier
Przygotowanie: Imbir obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do wody (800 ml) i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 minuty, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 minut. Następnie wodę z imbirem ponownie zagotowujemy i zalewamy nią kawę. Śmietankę ubijamy na sztywno i doprawiamy do smaku mielonym imbirem. Kandyzowany imbir siekamy. Kawę rozlewamy do 4 filiżanek, dodajemy likieru według uznania. Dekorujemy śmietaną i posypujemy kandyzowanym imbirem. Podajemy z cukrem.

A to już wiesz?  Kofeinowy zastrzyk dla głowy i zmysłów


Kokosowa kawa

Kawa świetnie sprawdza się też w wersji smakowej – np. z ulubionym syropem czekoladowym, waniliowym, orzechowym czy, jak w tym przypadku, kokosowym. Tak przygotowany napój z powodzeniem może zastąpić słodki deser i umilić chłodne, jesienne dni.
Składniki:
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
• 60 ml wody
• 80 ml mleka UHT Milatte do spieniania 3,2%
• 20 ml śmietanki Łaciata 36% (schłodzona)
• 15 ml syropu kokosowego
• cukier (w zależności od preferencji)
• kostka gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Syrop kokosowy wlewamy do szklanki (wysokiej). Mleko podgrzewamy w garnku. Jak będzie gorące i spienione, przelewamy je do szklanki. Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 60 ml wody (oczywiście możemy użyć także kawy z ekspresu). Dodajemy mieszankę do szklanki z mlekiem, a następnie cukier. Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i dekorujemy kawę. Posypujemy startą kostką czekolady.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy