Herbata Herbaty Przepisy kulinarne

Rozgrzewająca masala chai

W jesienne dni polecamy indyjską herbata masala chai. Korzenne przyprawy, czarna herbata oraz napój sojowy, zamiast tradycyjnego mleka, gwarantują rozgrzanie i niesamowite doznania

Przepis kulinarny

Rozgrzewająca masala chai

W jesienne dni polecamy indyjską herbata masala chai. Korzenne przyprawy, czarna herbata oraz napój sojowy, zamiast tradycyjnego mleka, gwarantują rozgrzanie i niesamowite doznania smakowe!

Składniki masala chai:

• 3 szklanki wody
• 1 szklanka napoju sojowego (np. marki Ocelio)
• 4 saszetki czarnej herbaty
• 6 goździków
• 4szt kardamonu
• 2cm kory cynamonu
• 1cm korzenia imbiru
• 3 łyki miodu

Metoda masala chai:

1. W rondelku umieścić przyprawy, herbatę i wodę i całość zagotować,
2. Zdjąć z ognia i po 5 minutach wyciągnąć herbatę oraz przyprawy
3. Do gotowego naparu dodać miód i szklankę napoju sojowego,
4. Całość wymieszać aż miód się rozpuści.

Smacznego!

A to już wiesz?  Ziemniak, symbol polskiej kuchni. Niepozorne warzywo o wielkich możliwościach

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy