Zdrowie

Rozgrzewające potrawy na jesienne wieczory

Rozgrzewające potrawy na jesienne wieczory
Informacja prasowa Grajewo, 26 listopada 2020 Rozgrzewające potrawy na jesienne wieczory Długie, jesienne wieczory na dobre zagościły w naszych domach. Obecnie ze względu na pandemię

Informacja prasowa
Grajewo, 26 listopada 2020

Rozgrzewające potrawy na jesienne wieczory

Długie, jesienne wieczory na dobre zagościły w naszych domach. Obecnie ze względu na pandemię spędzamy w mieszkaniach jeszcze więcej czasu niż zazwyczaj o tej porze roku – najczęściej pod kocem i w towarzystwie ulubionej książki czy serialu. Działalność kin, restauracji i obiektów sportowych jest mocno ograniczona, a nasze wyjścia z domu często dotyczą tylko zakupów lub załatwienia pilnych spraw. Jednak, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, nawet z tak krótkich „wypraw” zazwyczaj wracamy zmarznięci czy przemoknięci. W takich sytuacjach idealnie sprawdzą się dania na ciepło, które umilą nam długie, chłodne wieczory. Co warto gotować jesienią? Podpowiadamy.

Gdy chłodno i mokro za oknem często czujemy się senni i zmarznięci. Jesień to czas, w którym szczególnie powinniśmy dbać o odporność organizmu i dostarczać mu niezbędnych, zawartych w zdrowej diecie składników odżywczych. Dobrze jest spożywać także więcej ciepłych potraw, które rozgrzeją nas od środka i sprawią, że zimne jesienne dni będą zdecydowanie przyjemniejsze. Poza oczywistym kubkiem gorącej herbaty z imbirem czy sokiem malinowym, warto sięgać też po ciepłe zupy czy odrobinę ostrzejsze, aromatyczne dania kuchni orientalnej, pełne zdrowych i rozgrzewających przypraw jak cynamon, kurkuma, curry, imbir czy kolendra.

Zupy kremy – prosto, smacznie, różnorodnie
Jak szybko przyrządzić pyszne i rozgrzewające danie? Zrobić zupę krem na bazie zmiksowanych warzyw! Są one proste w przygotowaniu i pozwalają w zdrowy sposób urozmaicać swoje menu. Jedną z ciekawych, typowo jesiennych propozycji jest zupa z dyni i gruszki. Poniżej prezentujemy przepis na to pyszne, ale też oryginalne połączenie smaków.

Zupa krem z dyni i gruszki
Składniki:
• 1 kg obranej ze skórki dyni
• 4 duże gruszki
• 2 marchewki
• 3 szklanki wody
• 3 łyżki masła klarowanego
• 1 pietruszka
• 3 łyżki śmietanki Łaciata12%
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka pieprzu
• 1 łyżeczka cynamonu

A to już wiesz?  Wybierz się w kulinarną podróż!

Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i gruszkę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy dynię i marchewkę. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pietruszkę, dynię z marchewką i gruszkę – czekamy aż będą miękkie. Po tym czasie dodajemy przyprawy. Całość blendujemy. Na sam koniec dodajemy śmietankę Łaciatą. Voilà!

Kuchnia indyjska poleca się na jesień
Innym pomysłem na rozgrzewające potrawy jest dodanie do nich oryginalnych ziół i przypraw typowych dla kuchni indyjskiej, które łączą w sobie niesamowity aromat i charakterystyczny orientalny smak. Kolorowe i pachnące dania idealnie sprawdzą się jako pełnowartościowy obiad czy kolacja.

Kurczak Tikka Masala
Składniki:
• 500 g filetu z kurczaka
• 180 g jogurtu naturalnego
• 1 łyżka oleju
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka startego korzenia imbiru
• 2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka chili
• ½ łyżeczki soli

Sos pomidorowy:
• 700 ml passaty pomidorowej
• 80 ml śmietanki Łaciata 30%
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła extra Łaciate
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• 1 łyżeczka cukru
• sól

Dodatkowo:
• posiekana kolendra
• ryż lub chlebki naan

Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Następnie mieszamy w miseczce ze wszystkimi składnikami marynaty: jogurtem, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę lub najlepiej całą noc. Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i usuwamy jej nadmiar ręcznikami papierowymi. Smażymy krótko z każdej strony na patelni. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i przesmażamy. Następnie wsypujemy kmin rzymski oraz obie papryki i smażymy przez minutę, ciągle mieszając. Na koniec wlewamy passatę i dodajemy cukier. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Po upływie wyznaczonego czasu do sosu dodajemy obsmażonego kurczaka. Ponownie przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Gdy kurczak będzie już miękki, na patelnię wlewamy śmietankę. Całość doprawiamy solą do smaku, zdejmujemy z gazu, posypujemy kolendrą i serwujemy z ryżem lub chlebkami naan.

A to już wiesz?  Miesiąc świadomości autyzmu z PECS Pyramid Polska

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy