Przepisy

TAGLIATELLE ALLA BOLOGNESE

TAGLIATELLE ALLA BOLOGNESE
Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca: TAGLIATELLE ALLA BOLOGNESE Składniki (dla 4 osób): Składniki (dla 4 osób): 500 g

Marco Ghia,
szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

TAGLIATELLE ALLA BOLOGNESE

Składniki (dla 4 osób):
Składniki (dla 4 osób):
500 g makaronu tagliatelle all’uovo (jajeczne)
Na ragu’ alla bolognese (sos mięsny)
120 g mięsa wieprzowego
120 g mięsa wołowego
50 g marchewki
50 g selera naciowego
50 g cebuli
60 ml oliwy extra vergine
75 g koncentratu pomidorowego
100 ml czerwonego wytrawnego wina
sól i pieprz
woda
60 g startego parmezanu

Sposób przygotowania:
Myjemy warzywa i kroimy je na drobną kostkę. Stawiamy patelnię na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej oliwę. Dodajemy warzywa i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso i dobrze je podsmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy przez kilka sekund. Zalewamy wszystko czerwonym winem i redukujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy trochę wody i gotujemy przez przynajmniej 40 minut, w razie potrzeby dodając wody. Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu.
Gotujemy tagliatelle i mieszamy je z ragù, przed podaniem posypując danie parmezanem.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

A to już wiesz?  12 potraw wigilijnych - przepisy - Wigilia uwodząca smakiem i aromatem

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy