Żywność

Trzy sposoby na ciecierzycę

Trzy sposoby na ciecierzycę
Informacja prasowa Poznań, 26 września 2018 Ciecierzyca to roślina strączkowa, niezwykle popularna w kuchni bliskowschodniej. Jest podstawą uwielbianego przez mieszkańców tego regionu hummusu czy falafla.

Informacja prasowa
Poznań, 26 września 2018

Ciecierzyca to roślina strączkowa, niezwykle popularna w kuchni bliskowschodniej. Jest podstawą uwielbianego przez mieszkańców tego regionu hummusu czy falafla. Coraz większe uznanie zdobywa także w naszym kraju. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć ją do codziennego menu, oraz w jaki sposób przygotować proste dania z jej dodatkiem.
Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka oraz aminokwasów. Jej regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i cholesterolu, zapobiega zaparciom i sprzyja odchudzaniu. Dodatkowo, dzięki zawartości żelaza chroni przed anemią. Warto więc spróbować kilku przepisów z jej dodatkiem, przygotowanych przez ekspertów marki Sandra.
Sałatka z ciecierzycą
Lekka i smaczna sałatka. Idealna na śniadanie lub jako przystawka.
Składniki:
• Ciecierzyca z puszki marki Sandra
• Liście szpinaku
• Awokado
• Pomidorki koktajlowe
• Ogórek
• Sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę odcedzamy i przesypujemy do miski. Dodajemy umyte liście szpinaku, pokrojonego w plasterki ogórka, obrane i pokrojone awokado. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pikantna zupa z ciecierzycą
Lekko pikantna, pożywna i pyszna. Jeśli użyjecie ciecierzycy z puszki, to zupę przygotujecie w 30 minut.
Składniki:
• Puszka ciecierzycy marki Sandra
• 2 ziemniaki
• Cebula
• 2 ząbki czosnku
• Litr bulionu
• Szklanka pomidorów z puszki marki Sandra
• Marchewka
• Łyżka masła
• Natka pietruszki
• Sól, pieprz, papryka chili, wędzona papryka
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle przez kilka minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchewkę i ciecierzycę. Zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 20 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie). Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy, wedle własnego uznania, papryką chili i papryką wędzoną oraz solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Burgery z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy to doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnego obiadu. Można je serwować razem z ryżem i surówką lub w bułce w formie burgera.
Składniki na kotlety:
• Ciecierzyca z puszki marki Sandra
• Cebula
• ½ pęczka natki pietruszki
• Jajko
• Bułka tarta
• Łyżka masła
• Olej
• Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na maśle. Ciecierzycę odcedzamy, dodajemy cebulę, posiekaną natkę pietruszki i blendujemy na jednolitą masę. Wbijamy jajko i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Dodatki do burgera:
• Bułka z sezamem
• Sałata
• Pomidor
• Czerwona cebula
Przygotowanie:
Bułkę rozkrawamy, wkładamy do niej warzywa i kotlet z ciecierzycy.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

A to już wiesz?  Olej z kiełków pszenicy zimno tłoczony, nieoczyszczony

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy