Wiadomości branżowe

Flora pro.activ: dbanie o zdrowie wcale nie jest trudne

10.08.2004 Komunikat prasowy Flora pro.activ: dbanie o zdrowie wcale nie jest trudne 10.08.2004 15:26 Unilever/Flora Czy wiemy, jak dbać o swoje zdrowie? Nasza cywilizacja wymaga

10.08.2004

Komunikat prasowy Flora pro.activ: dbanie o zdrowie wcale nie jest trudne 10.08.2004 15:26 Unilever/Flora Czy wiemy, jak dbać o swoje zdrowie? Nasza cywilizacja wymaga od nas bycia zdrowym i jednocześnie bardzo utrudnia nam osiągnięcie tego celu. Poglądy specjalistów zmieniają się w czasie, co jest procesem naturalnym, wynikającym z postępu nauki. Zmianie podlegają także koncepcje zdrowia. To co było wczoraj uznawane za zdrowe, dziś okazuje się szkodliwe. Przeciętnemu człowiekowi trudno ogarnąć całą tę wiedzę i nadążyć za najnowszymi odkryciami. Każdy z nas chce być zdrowy, ale uważamy, że zastosowanie się do wszystkich zaleceń specjalistów przekracza nasze możliwości. Pełni wyrzutów godzimy się więc z własną kondycją zdrowotną, bo nie widzimy szans, by sprostać tym wymaganiom. Często wobec tego się rozgrzeszamy i rezygnujemy z robienia czegokolwiek dla swojego zdrowia. Nic więc dziwnego, że nasza kondycja zdrowotna nie jest najlepsza. Czynniki ryzyka chorób układu krążenia Więcej niż połowa dorosłych Polaków – ponad 14 milionów – ma stężenie cholesterolu całkowitego ponad 200mg/dl *, w tym u 16% (ok. 5 milionów dorosłych) stwierdza się jego wysoki poziom, przekraczający 249 mg/dl. Wysokie stężenie cholesterolu, palenie papierosów i podwyższone ciśnienie tętnicze to najważniejsze, poddające się modyfikacji czynniki ryzyka chorób układu krążenia. * Zalecana norma poziomu cholesterolu „Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie…”, czyli dlaczego Polacy chcą, ale nie mogą? Polacy uważają, że zdrowie jest bardzo ważne, ale nie poświęcają mu dużo czasu i uwagi. Dla większości bycie zdrowym to po prostu naturalny stan, niewymagający specjalnych zabiegów dopóki nic nie dolega. W powszechnej opinii Polaków, człowiek zdrowy to taki, którego nic nie boli i który rzadko choruje. W zdecydowanej mniejszości są ci, którzy twierdzą, że właściwa dbałość o zdrowie wymaga specjalnej wiedzy, zapoznawania się na bieżąco z osiągnięciami nauki i medycyny. Kobiety kładą większy, w porównaniu do mężczyzn, nacisk na systematyczność wysiłków sprzyjających zdrowiu. 56% z nich uważa, że podstawą dobrego zdrowia jest stałe dbanie o siebie. Takiego samego zdania jest 48% mężczyzn. Mężczyźni częściej niż kobiety przychylają się z kolei do opinii, że wystarczy po prostu normalnie żyć, że nie trzeba robić nic wielkiego, by być zdrowym.Najtrudniejsze, zdaniem Polaków, jest dbanie o zachowanie sprawności fizycznej. 63% uważa, że wymaga ono dużo wysiłku lub bardzo dużo wysiłku. Natomiast nie jest bardzo kosztowne. Tylko 14% twierdzi, że wiąże się to z dużymi wydatkami. Uważamy z kolei, że sporo wysiłku wymaga także przestrzeganie diety i jest to zdecydowanie kosztowne. 38% Polaków przyznaje, że zdrowa dieta wiąże się z dużymi wydatkami. Stosowanie właściwej diety jest jednak ważnym elementem dbania o zdrowie dla 53% Polaków. Ich zdaniem dieta taka polega na: jedzeniu dużej ilości owoców i warzyw (87%), ograniczeniu picia alkoholu (73%), jedzeniu regularnie trzech posiłków dziennie (73%), dostarczaniu organizmowi witamin i składników mineralnych (71%) oraz unikaniu tłuszczów (70%).Kobiety częściej niż mężczyźni, przestrzegają wszystkich reguł właściwej diety jednocześnie. Starają się, aby w jadłospisie znalazło się dużo warzyw i owoców. Częściej też ograniczają picie alkoholu, unikają tłustych potraw, czerwonego mięsa i soli. * Na podstawie danych Pentor-Bus , 9-13 sierpnia 2003 roku „Na zdrowie”, czyli rola jedzenia… To co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego powinniśmy wybierać produkty w sposób przemyślany. Skutki złych nawyków żywieniowych możemy odczuć dopiero po latach, a wtedy może być za późno, by naprawić błędy. W świadomości społecznej funkcjonuje ogólne pojęcie „zdrowej żywności”, bez wyraźnego wskazania, czy chodzi tu o żywność wartościową odżywczo, czy tylko o niezanieczyszczoną chemicznie, czyli tzw. ekologiczną. Większość ludzi jednak zdrowe jedzenie kojarzy wyłącznie z żywnością ekologiczną. Pokutuje też takie przeświadczenie, że to co specjaliści uważają za zdrowe, jest zazwyczaj niesmaczne, a więc pozbawia nas przyjemności jedzenia. Dla wielu zdrowe odżywianie wydaje się ogromnym wysiłkiem, bo zmusza najpierw do zastanawiania się, co najlepiej kupować, a potem ile czego jeść? To z kolei wymaga przeliczania kalorii, sprawdzania proporcji witamin, zawartości błonnika. Piekło dobrych chęci, czyli przyzwyczajenia drugą naturą człowieka… Mimo że Polacy dobrze oceniają stan własnego zdrowia i stawiają je na pierwszym miejscu w hierarchii wartości, to 30 % uważa, że nie dba o nie tak, jakby chciało poświęcając sprawom zdrowia zbyt mało czasu. Wielu osobom trudno przychodzi zmiana nawyków żywieniowych. Tymczasem wcale nie wymaga to dużo wysiłku. Wystarczy zamiast masła, do którego jesteśmy przyzwyczajeni, używać do smarowania pieczywa np.: smacznej margaryny Flora pro.activ, która skutecznie pomaga obniżać ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Takie działanie prozdrowotne nie wymaga ani specjalnego wysiłku, ani czasu. Nowa piramida żywienia Naukowcy ze Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda w USA pod kierunkiem prof. Waltera Willetta opracowali nową piramidę zdrowego żywienia, uznając tłuszcze roślinne za bardzo korzystne dla zdrowia – bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego też umieścili je na pierwszym poziomie piramidy jako element codziennej diety. Globalna Strategia WHO 22.05. 2004 roku Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła Globalną Strategię WHO dotyczącą Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia. W jej opracowaniu uczestniczyli eksperci z dziedziny żywienia, zdrowia i aktywności fizycznej. Strategia ta zaleca obniżenie ilości spożywanej energii z tłuszczów nasyconych na rzecz tłuszczów nienasyconych, a także eliminowanie kwasów tłuszczowych trans. Jedzenie, które leczy Już kilkaset lat przed naszą erą Hipokrates twierdził: żywność może być lekiem, a lek żywnością. Takie działanie – udokumentowane dziś naukowo – ma tzw. żywność funkcjonalna (z ang. functional foods). W Polsce używa się też określenia: żywność wzbogacona lub żywność prozdrowotna, czyli służąca zdrowiu. Jeśli np. na opakowaniu margaryny jest informacja: obniża poziom cholesterolu we krwi, to znaczy, że takie jej właściwości udowodniły badania naukowe. Działanie prozdrowotne (obniżające poziom cholesterolu) w przypadku margaryny Flora pro.activ polega na pomaganiu zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej, a tym samym zawału. Choroba wieńcowa Obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego o 10 % pozwala na: Mężczyźni w wieku (lata) Redukcja ryzyka choroby wieńcowej 40 50% 50 40% 60 30% 70 20% Co to jest żywność funkcjonalna? To produkty żywnościowe, które w procesie produkcji zostały dodatkowo wzbogacone w składniki korzystne dla zdrowia. Termin żywność funkcjonalna odnosi się do produktów żywnościowych o szczególnych właściwościach zdrowotnych, potwierdzonych przez badania naukowe. Co dobrego ma w sobie Flora pro.activ? Flora pro.activ to margaryna do smarowania pieczywa o obniżonej zawartości tłuszczu, wzbogacona w sterole roślinne – naturalne składniki olejów roślinnych. Sterole roślinne hamują wchłanianie cholesterolu frakcji LDL (złego cholesterolu), nie wpływając na poziom cholesterolu frakcji HDL (dobrego cholesterolu) z jelita cienkiego do krwi. Wykazano, że regularne, codzienne spożywanie Flory pro.activ przez co najmniej dwa tygodnie obniża stężenie cholesterolu LDL średnio o 10-15 %.Chociaż sterole roślinne są naturalnymi składnikami olejów roślinnych, ich stężenie w margarynie Flora pro.activ podwyższono do poziomu odpowiadającego 5-10 krotności przeciętnego dziennego spożycia (ok. 250-400 mg). Jest to niezbędne do uzyskania działania istotnie obniżającego poziom cholesterolu. Na świecie przeprowadzono rozległe badania potwierdzające bezpieczeństwo steroli roślinnych stosowanych w zwiększonej ilości. W Europie margaryna Flora pro.activ (w niektórych krajach występuje pod nazwą Becel pro.activ) została zatwierdzona przez Komitet Naukowy ds. Żywności UE, który spełnia wymagania ustawodawstwa UE dotyczące nowych rodzajów żywności (Novel Foods). W USA produkt zatwierdzony jest przez FDA (Food and Drug Administration – Urząd ds. Żywności i Leków) i otrzymał status GRAS (Generally Recognised as Safe – Ogólnie Uznany za Bezpieczny). Co wynika z badań? Badania kliniczne wykazały, że spożywanie 20-25g margaryny Flora pro.activ dziennie (co odpowiada posmarowaniu 4-5 kromek chleba), dostarczając 1,6-2,0 g steroli) powoduje obniżenie stężenia cholesterolu LDL o 10-15 % w ciągu 3 tygodni. Badania wykazały również, że dzienne spożycie steroli w ilości 1,6-2,0 jest optymalną dawką i nie ma potrzeby jej zwiększać. * *Weststrate & Meijer, Eur. J. Clin.Nutr. (1998) 52, 334-343) Co to są sterole roślinne? Sterole roślinne występują w niewielkich ilościach w owocach, warzywach, olejach roślinnych, orzechach, nasionach zbóż. Jednak w tych produktach sterole występują w zbyt małych ilościach, aby mogły istotnie obniżać poziom cholesterolu. Dlatego w margarynie Flora pro.activ stężenie steroli podwyższono do poziomu 5-10 krotności dziennego spożycia (ok. 250-400 mg to przeciętna dzienna zawartość steroli w naszej diecie). Flora pro.activ zawiera 1,9 g steroli roślinnych w dziennej porcji (czyli 25g ). Dotychczas przeprowadzono na świecie (także w Polsce) około 600 badań potwierdzających wpływ steroli roślinnych na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Flora pro.activ: dbanie o zdrowie wcale nie jest trudne Po zaprzestaniu spożywania produktów bogatych w sterole roślinne, ich korzystny wpływ zanika w ciągu trzech tygodni, a stężenie cholesterolu we krwi wraca do poprzedniego poziomu. Dlatego zaleca się ich systematyczne spożywanie. Nie jest to trudne, wystarczy smarować Florą pro.activ 4-5 kromek chleba dziennie. Flora pro.activ na świecie * jest sprzedawana w 21 krajach * używa jej 10,5 miliona gospodarstw domowych * konsumenci w Europie kupują ją dlatego, że umożliwia obniżanie cholesterolu, a dzięki temu sami mogą mieć wpływ na swoje zdrowie * zalecają ją specjaliści od żywienia i lekarze * Światowa Federacja Serca oraz regionalne Fundacje Serca zalecają jako czynnik antycholesterolowej diety i zdrowego stylu życia. Zalety margaryny Flory pro.activ * Jest to produkt niskotłuszczowy na bazie olejów roślinnych, dzięki temu zawiera dużą ilość korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, a ponadto stanowi dobre źródło witamin: E, A i D. * Zawiera sterole roślinne, które wpływają na obniżenie poziom frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) we krwi. * Jest smaczna. Zaleca się ją stosować (zamiast masła i twardych margaryn, które zawierają niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe i izomery trans) do smarowania pieczywa, tostów, grzanek i jako dodatek do pieczonych ziemniaków lub gotowanych warzyw. Producentem Flory pro.activ jest : Unilever Zawartość opakowania: 250 g Sugerowana cena detaliczna: 9,99 pln Dodatkowe informacje o Florze pro.activ : www.florainstitute.pl

A to już wiesz?  Kiedy aparat słuchowy już nie pomaga ? bezpłatne badania i konsultacje dla osób z głębokim niedosłuchem w Opolu w ramach ?Białej Soboty dla słuchu?

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy