Zdrowie

Grill na przyjęciu weselnym. Co podać gościom?

Grill na przyjęciu weselnym. Co podać gościom?
Informacja prasowa 23 lipca 2018, Nowy Sącz Grill na przyjęciu weselnym. Co podać gościom? Podstawą udanego wesela jest dobra orkiestra i jeszcze lepsze jedzenie. A

Informacja prasowa
23 lipca 2018, Nowy Sącz

Grill na przyjęciu weselnym. Co podać gościom?

Podstawą udanego wesela jest dobra orkiestra i jeszcze lepsze jedzenie. A to nie zawsze musi kojarzyć się z rosołem, półmiskami wypełnionymi kotletami schabowymi czy tradycyjnym bigosem. Można inaczej – doskonałą alternatywą jest przyjęcie ślubne
z grillem w roli głównej. Co zatem wrzucić na ruszt, by zadowolić podniebienia zaproszonych gości?

Weselny jadłospis inaczej

Podczas ciepłych miesięcy grillowanie staje się ulubioną rozrywką Polaków. Dlaczego więc nie połączyć jej z przyjęciem weselnym? Przy upalnej pogodzie warto zaoszczędzić gościom pocenia się nad talerzem gorącej zupy i zaserwować pachnące potrawy z grilla. Smakołyki
z rusztu będą świetnym urozmaiceniem standardowego menu, a także niezastąpioną atrakcją podczas wesela, ponieważ część przyjęcia możemy zorganizować w plenerze. Pamiętajmy, że nie muismy ograniczać się do typowych szaszłyków czy grillowanych kaszanek. Puśćmy wodzę fantacji i zaskoczmy swoich gości pieczonymi kiełbaskami z musem mango czy grillowanymi skrzydełkami z guacamole. Jest w czym wybierać!

Grillowane skrzydełka z guacamole

Składniki:
• 6 marynowanych skrzydeł z kurczaka marki Konspol
• 1 avocado
• 1 limonka
• 1 czerwona cebula
• 1 papryczka chili
• 2 małe pomidory
• kilka listków świeżej kolendry
• sól

Przygotowanie:
Rozpalamy ruszt do wysokiej temperatury i kładziemy na nim skrzydła z kurczaka marki Konspol. Mięso grillujemy przez 20 minut, obracając je co pewien czas na drugą stronę.
W tym czasie gdy mięso piecze się na ruszcie szykujemy guacamole. Avocado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i rozgniatamy widelcem. Masę skrapiamy sokiem z limonki, by nie sczerniała. Papryczkę kroimy na małe kawałki, pomidory w kostkę, cebulę i kolendrę siekamy na drobno. Całość dodajemy do pasty z avocado, mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Upieczone skrzydełka podajemy w towarzystwie pasty avocado.

Pieczone kiełbaski z musem mango
Składniki:
• 12 kiełbasek śląskich marki Konspol
• 2 sztuki mango
• 1 banan
• 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
• 2 łyżeczki miodu
• 6 kostek lodu
• 1 łyżeczka syropu waniliowego
Przygotowanie:
Kiełbaski nacinamy, układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 15 minut co jakiś czas obracając je na drugą stronę. W tym samym czasie szykujemy mus, blendując ze sobą mango,banana i kostki lodu. Następnie dodajemy jogurt, miód i syrop waniliowy. Mus dokładnie mieszamy i podajemy z upieczonymi kiełbaskami.

A to już wiesz?  Słodkie napoje na jesienne dni

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy