Kawa

W kuchni kawosza

W kuchni kawosza
W kuchni kawosza W przygotowaniu dobrej kawy znaczenie ma nie tylko wysoka jakość mieszanki. Istotny dla uzyskania bogatego smaku jest także dobór odpowiedniego sprzętu i

W kuchni kawosza

W przygotowaniu dobrej kawy znaczenie ma nie tylko wysoka jakość mieszanki. Istotny dla uzyskania bogatego smaku jest także dobór odpowiedniego sprzętu i akcesoriów. Okazuje się jednak, że wyposażenie kuchni prawdziwego kawosza tak, by codziennie móc cieszyć się napojem o głębokim aromacie, nie musi wiązać się ze sporymi wydatkami. Jakie elementy powinny się w niej znaleźć?

Choć profesjonalne sprzęty baristyczne, jakie spotkać można w kawiarniach i restauracjach, mogą zaskakiwać wysoką ceną – zakup ich domowych odpowiedników nie musi oznaczać konieczności wydawania dużych kwot pieniędzy. Aby wyposażyć kuchnię w ekspres i inne elementy niezbędne do przyrządzenia dobrej kawy, warto skorzystać z kilku rad doświadczonego baristy. Szczególnie w okresie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, wskazówki te mogą okazać się przydatne i pomóc w wyborze idealnego prezentu dla wielbiciela włoskiego espresso. Czym zaskoczyć kawoszy?

U podstaw dobrego smaku, czyli espresso z kawowej kapsułki

Choć powszechnie „dobra kawa” może kojarzyć się z wymyślnymi napojami urozmaiconymi dodatkami w postaci syropów czy posypek, należy pamiętać, że podstawą każdego z nich jest esencjonalne espresso. Napar o objętości 25 ml przygotowany jest z 7 gramów mieszanki w czasie 25 sekund. – Pewność, co do spełnienia wymogów dotyczących przygotowania prawdziwego włoskiego espresso, dają ekspresy ciśnieniowe o automatycznie regulowanych ustawieniach – mówi Christian Tirro, barista Segafredo Zanetti Poland. – W warunkach domowych dobrze sprawdzają się ekspresy kapsułkowe o ciśnieniu 19 bar, czyli porównywalnym do tego w profesjonalnych sprzętach gastronomicznych. W tego typu urządzeniu espresso jest przygotowywane z kapsułki zawierającej prawidłowo zmieloną i ubitą mieszankę – zupełnie jak w przypadku kawy w kolbie ekspresu ciśnieniowego. Dodatkowo, mamy pewność co do świeżości, bowiem każda porcja jest przyrządzona ze świeżej mieszanki, szczelnie zamkniętej i zabezpieczonej przed wietrzeniem – dodaje ekspert. Wybierając takie urządzenie, warto kierować się renomą producenta. Wyższej klasy marki praktykują system hermetycznego pakowania pojedynczych kapsułek, który daje gwarancję zachowania bogatego smaku. Zaletą tego typu ekspresów jest także cena, sięgająca kilkuset złotych.

A to już wiesz?  Kawa inaczej? Tego szukaj w kawiarniach!

Rytuał parzenia, czyli akcesoria konesera kawy

Jeśli jednak korzystamy z ekspresu kolbowego, warto zaopatrzyć się w kilka dodatkowych akcesoriów takich jak miarka do kawy, służący do ubijania zmielonych ziaren tamper czy obijak do opróżniania kolby. Dlaczego są one niezbędne w procesie przyrządzania napoju? Istotne znaczenie dla jakości kawy ma wykorzystanie optymalnej ilości mieszanki oraz jej odpowiednie ubicie, gwarantujące równomierne parzenie i uzyskanie bogatego aromatu. Obijak wraz z pędzelkiem ułatwi natomiast utrzymanie czystości kolby, eliminując ryzyko przypalenia się resztek zmielonych ziaren, wpływającego negatywnie na smak kawy.

Dla jakości parzonego napoju bardzo duże znaczenie ma również sposób przechowywania mieszanki. – Kawę najlepiej przechowywać z dala od promieni słonecznych, w miejscu pozbawionym wilgoci. Nie należy jej trzymać w lodówce, gdyż zmiana temperatury zwiększa jej wilgotność co niekorzystnie wpływa na smak. Aby zagwarantować długotrwałą świeżość, warto trzymać je w fabrycznym opakowaniu, spiętym klipsem, umieszczonym w szczelnym pojemniku, na przykład metalowej puszce – radzi Joanna Sobyra, ekspert firmy Segafredo Zanetti Poland. – Ozdobne akcesorium w zestawie z opakowaniami dobrej gatunkowo kawy będzie eleganckim i bezpiecznym pomysłem na prezent dla znajomych czy kolegów z pracy – dodaje ekspert.

Inspiracje prosto z Włoch, czyli kafetiera

Tradycyjną alternatywą dla ekspresów kolbowych jest niewątpliwie tańsza, kompaktowa i prosta w obsłudze włoska kafetiera. Działające w oparciu o metodę ciśnieniową urządzenie pozwala wydobyć całe bogactwo smaku parzonej kawy. Dokonując zakupu, warto zwrócić uwagę na wielkość akcesorium i materiał, z jakiego zostało ono wyprodukowane. Na rynku dostępne są modele wykonane ze stali nierdzewnej i z aluminium, a także kafetiery ceramiczne. W zależności od materiału, wymagają one nieco innego traktowania i sposobu czyszczenia. Warto jednak pamiętać, że przewagą wariantów metalowych nad ceramicznymi jest z pewnością dłuższy czas utrzymania temperatury napoju po zdjęciu go z palnika. Rozmiar urządzenia zwykle podaje się w oparciu o ilość kawy, jaką możemy przygotować podczas jednego parzenia, dlatego tego rodzaju sprzęt najlepiej dobierać pod kątem indywidualnego zapotrzebowania przyszłych użytkowników.

A to już wiesz?  Jak przechowywać kawę? Fakty i mity o przechowywaniu kawy

Doskonałe wykończenie, czyli urządzenie spieniające

Amatorzy kaw białych doskonale wiedzą, że sekret ich smaku tkwi w aromatycznym espresso i odpowiednio spienionym mleku. Tym, którzy posiadają wyposażony w dyszę ekspres ciśnieniowy, polecić można odpowiednio wyprofilowane dzbanuszki ze stali nierdzewnej, dzięki którym możliwe jest tworzenie efektownych wzorów latte art. Jeśli jednak nie dysponujemy takim urządzeniem, warto pomyśleć o zakupie oddzielnego urządzenia spieniającego z wbudowaną grzałką, które pozwala na przygotowanie mleka na zimno i na ciepło. Ze względów praktycznych najlepiej wybierać model, który łatwo utrzymać w czystości, np. o modułowej budowie, z wygodnym do umycia, wyciąganym pojemnikiem na mleko. Należy bowiem pamiętać, że kwestia higieny i regularnego czyszczenia akcesoriów baristycznych jest jedną z kluczowych dla smaku serwowanych napojów.

Podanie zgodnie ze sztuką, czyli porcelana

Dla idealnego efektu końcowego znaczenie ma również porcelana, w której podajemy kawę. Kwestia ta nie dotyczy wyłącznie doboru odpowiednich pojemności dostosowanych do konkretnego napoju kawowego, ale również temperatury serwowania. Dlatego przed podaniem filiżankę najlepiej podgrzać do 60 st. C, by zawartość nie uległa zbyt szybkiemu wystygnięciu. Decydując o zakupie porcelany, warto wziąć pod uwagę grubość ścianek oraz zwartość ich konstrukcji. Masywniejsze modele są nie tylko trwalsze, ale obniżają także ryzyko poparzenia gorącym napojem.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy