Zdrowie

Wspólne chwile przy wielkanocnym stole – przepisy na aromatyczne herbaty

Wspólne chwile przy wielkanocnym stole – przepisy na aromatyczne herbaty
Informacja prasowa Poznań, 28 marca 2018 r. Biały obrus, święconka, pachnące żonkile i pierwsze, ciepłe promienie słońca na skórze to oznaka rychło nadchodzącej… Wielkanocy. Te

Informacja prasowa
Poznań, 28 marca 2018 r.

Biały obrus, święconka, pachnące żonkile i pierwsze, ciepłe promienie słońca na skórze to oznaka rychło nadchodzącej… Wielkanocy. Te wspaniałe święta, kojarzące się ze wspólnymi chwilami z rodziną, warto spędzić przy kubku dobrej i aromatycznej herbaty, która doskonale podkreśli smak spożywanych dań.
Wielkanoc to święta, które pozwalają skupić się na tym, co najważniejsze, czyli rodzinie. Nie ma szału kupowania prezentów, a trwające zaledwie dwa dni uroczystości nie obciążają tak bardzo naszego budżetu i… układu trawiennego. To czas, który możemy w pełni wykorzystać na rozmowy z bliskimi. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na wielkanocną herbatę, która umili chwile spędzone w gronie rodziny.

Herbata z miętą
Mięta to napój, który sprzyja rozluźnieniu organizmu oraz poprawie nastroju. Wspiera pracę wątroby oraz zapobiega wzdęciom i mdłościom. Nie każdy jest jednak jej fanem, ponieważ ma intensywny i mocno odświeżający smak. Chcąc go trochę złagodzić, warto zmieszać ją z aromatyczną, czarną herbatą.
Składniki:
• ½ łyżeczki herbaty Akbar Gold
• ½ łyżeczki mięty
• Odrobina miodu
Przygotowanie:
Herbatę i miętę parzymy w jednym kubku przez 3-4 minuty. Kiedy napój będzie ciepły, ale nie gorący dosładzamy miodem.

Herbata zamiast deseru
Jeśli dbamy o linię i nie chcemy jeść kolejnego kawałka świątecznego ciasta, możemy zastąpić go herbatą z dodatkami, która nie będzie tak bardzo kaloryczna, ale zaspokoi nasz apetyt na coś słodkiego.
Składniki:
• Herbata Akbar Gold
• Łyżeczka miodu
• 3 goździki
• Szklanka mleka
• 1 gwiazdka anyżu
• Odrobina cynamonu
• Odrobina gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza miodem dodajemy do mleka i gotujemy przez ok. 2 minuty. Po tym czasie odcedzamy i wlewamy do filiżanek. Kiedy napój nie będzie już wrzący dosładzamy go miodem.

Herbata waniliowa
Wanilia niweluje stres i uczucie głodu. Dodatkowo działa rozkurczowo i przeciwzapalnie oraz wspomaga pracę żołądka. Jest także zbawienna dla naszej cery, dlatego tak często wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym. Jej wyjątkowy aromat doskonale podkreśli także smak wytrawnych potraw.
Składniki:
• Herbata Akbar Gold
• 1 laska wanilii
• Miód lub cukier trzcinowy
• Laska cynamonu
• Cytryna
• Gwiazdka anyżu
Przygotowanie:
Do czajniczka wsypujemy tyle łyżeczek herbaty, ile osób chcemy nią poczęstować, plus jedną dodatkową. Dodajemy gwiazdkę anyżu, cynamon i nasiona z laski wanilii. Wszystko zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i parzymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy cytrynę i słodzimy miodem lub cukrem trzcinowym.

A to już wiesz?  Spędź Wielkanoc z kubkiem wyjątkowej herbaty

Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy